NYMartin-K-webbledartopp

Efter över 70 lyckade avtal för undersköterskor har Kommunal tvingats till varsel om konflikt i förhandlingarna med de privata vinstsyftande företag.

De vinstmaximerande företagen säger blankt nej till den extra satsning på undersköterskor som kommuner och landsting redan har sagt ja till. Och detta samband – mellan nej till lönepåslag och ja till vinstuttag – är viktigt.

Att privata vinstmaximerande välfärdsföretag säger nej till rimliga löner för att i stället kunna öka sina vinster är tyvärr helt logiskt enligt det system med obegränsade vinstuttag vi har i dag. Med dagens system kan nämligen välfärdsföretagen endast öka sina vinster genom att skära ned i verksamheten, minska bemanningen eller hålla tillbaka lönerna. Något annat sätt att öka sina vinster finns över huvud taget inte.

Det är alltså fullt logiskt att de privata vårdarbetsgivarna nu säger nej till alla typer av låglönesatsningar för de undersköterskor de har anställda. All löneökning minskar deras vinst.

Ett tydligt exempel är vårdkoncernen Frösunda som har expanderat kraftigt och som nu i november tog över 17 grupp- och servicebostäder i Falkenberg.

Som första åtgärd valde företaget att öka sina vinster genom att ändra scheman för sina anställda så att de fick hoppa mellan många olika vårdställen. På så sätt kunde arbetsgivaren täcka grundbemanningen med ett minimalt antal anställda.

Företaget ökar därmed sin vinst genom att försämra arbetsmiljön för de anställda och genom att försämra vårdkvaliteten för de boende som får möta ständigt ny personal.

Men det vackert klingande Frösunda är också typiskt när det gäller ägandeförhållandena.

Frösunda ägs av det brittiska riskkapitalbolaget HG Capital. HG Capital är registrerat på skatteparadiset Jungfruöarna. Genom advokatfirman Mossack Fonseca placerade HG Capital 2012 undanhållna pengar i Panama för att ytterligare undgå beskattning. HG Capital var därmed ett av de skumraskbolag som avslöjades när Panamapappren offentliggjordes.

Det är alltså bolaget HG Capital som tar hand om våra skattepengar när vårdkoncernen Frösunda försämrar för personal och boende och nu genom sin arbetsgivarorganisation vägrar höja undersköterskornas löner.

Det här är ett tydligt men tyvärr bara ett av många exempel på vilka det är som vägrar en låglönesatsning på Sveriges undersköterskor.

Och lika tydligt är det att bolagens agerande är logiskt, eftersom det enda sättet att ta ut vinst ur skattefinansierad verksamhet är att dra ned på verksamheten och hålla nere lönerna. Detta förhållande kommer att bestå så länge Sveriges riksdag inte sagt nej till dagens ohämmade vinstuttag.

I två kartläggningar har Kommunal redan kunnat konstatera att lönerna är lägre i privat driven verksamhet. Att vårdarbetsgivarna på riskkapitalbolagens uppdrag nu förkastar de löneökningar som Kommunal redan slutit med offentliga arbetsgivare är ett moraliskt och medmänskligt haveri. Men tyvärr högst ändamålsenligt för att maximera vinsten.