Jan Granvik Foto: Sara Mac Kay

Arbetsdomstolen ger Musikerförbundet rätt att ta ut sina medlemmar som jobbar med TV4-programmet Idol i strejk. Men förbundet vill avvakta stridsåtgärder till dess nya förhandlingar med Almega avslutats.

LÄS OCKSÅ Idolkonflikten i Arbetsdomstolen

I sitt beslut skriver Arbetsdomstolen: ”Arbetsdomstolen har, för tiden till dess att tvisten slutligt avgjorts eller annat förordnas, förklarat att förbundet är rättsligt oförhindrat att vidta stridsåtgärder i enlighet med utfärdat varsel.”

– Jag vill just nu inte störa de nya förhandlingarna, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik.

Sedan några dagar har Fremantle Media gått med i arbetsgivarorganisationen Medieföretagarna, ett av Almegas medlemsförbund och Almega företräder numera produktionsbolaget i förhandlingarna med Musikerförbundet.

– Vi har intensiva förhandlingar med dem, säger Jan Granvik.

LÄS OCKSÅ 6F stödjer Idolstrejk

Förbundet kämpar för drägliga avtal för Idol-deltagarna, som tvingats skriva på långtgående avtal och gå med på en lön på 875 kronor efter skatt i veckan.

– Det är oanständigt och vi kan inte acceptera att ett kommersiellt bolag ska tjäna stora pengar på de här ungdomarnas drömmar utan att betala dem en skälig ersättning, sade Jan Granvik i samband med att förbundet varslade om strejk för några veckor sedan.

Under hela hösten har förbundet försökt förhandla med bolaget för att få till stånd ett kollektivavtal. Så sent som den 10 november förklarade Fremantle Media att man inte tänker skriva under något avtal.

Förbundet varslade sina medlemmar, musiker och artister att inte jobba med repetitioner, inspelning eller vara med i direktsändning.

Produktionsbolaget Fremantle media anser att den varslade strejken var olaglig och lämnade in en fredspliktsinvändning till Arbetsdomstolen. Musikerförbundet svarade med att stämma bolaget och krävde att invändningen skulle ogiltigförklaras.

Arbetsdomstolens preliminära beslut på torsdagseftermiddagen innebär att det är fritt fram för Musikerförbundet att med omedelbar verkan dra igång strejken.

LÄS OCKSÅ Strejk kan tysta Idol

Hela det fackliga Sverige på LO-sidan har ställt upp med stöd för Musikerförbundet och förbunden inom 6F planerar sympatiåtgärder.
I varslet ingår också en blockad för att stoppa alla försök från bolaget att anställa annan personal för att genomföra direktsändningarna. Har man inte nått en uppgörelse den 25:e kommer Musikerförbundet att begära sympatiåtgärder från andra förbund.

Förbundets krav har varit en skälig ersättning för Idol-deltagarna på ungefär 4 000 kronor per dag.

– De här ungdomarna, som i flera fall är bara 16 år, har tvingats skriva på ett avtal som är helt oacceptabelt och innebär att de ska stå till förfogande när bolaget vill för repetitioner, reklamsammanhang, inspelningar och annat, säger Jan Granvik.

LÄS OCKSÅ Musikerförbundet sågar Idols löner

I varslet skriver förbundet att villkoren är oacceptabla, oskäliga och saknar motstycke i arbetslivet i övrigt. Idol-stjärnorna tvingas dessutom själva stå för sina försäkringar.

Idol går in på upploppet, den 9 december är det meningen att det hela avgörs i en stor galaföreställning.

– Det är klart att vi hoppas ha löst den här frågan till dess, men utan avtal blir det ingen sändning, säger Jan Granvik.

LÄS OCKSÅ ”Svårt för oss att använda den svenska modellen”