Foto: Anders Wiklund/TT

Som arborist kan livet hänga på en liten hake. Douglas Wells visar upp metallklämman, en karbinhake, som säkrar linan när han hissar upp sig själv bland lövverket.

– Det är lätt att säkringen bara nästan hamnar i lås. Släpper den under klättringen är det livsfarligt, så jag kollar den noga, säger han.

I dag är det några majestätiska träd vid Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm som ska fällas. De har drabbats av almsjuka.

– Den där är för stor, den kommer att slå i asfalten och göra hål, ropar Douglas Wells till kollegan uppe i trädtoppen och tillägger att han måste börja med att kapa en kortare bit av stammen.

Som egenföretagare med anställda blir det mycket arbetsledning och här är säkerheten allt. En gång fick en kollega en tung stock på sig vid en kapning. Men Douglas Wells riskmedvetenhet går längre tillbaka än så. För arton år sedan, efter bara sex veckor i yrket, föll han och bröt ryggen. I sju månader var han borta från jobbet. Hur vågade han återvända?

– Det var på gränsen. Jag var på besök hemma i England och ville testa igen. Men väl uppe i trädet bara skakade jag. Min morbror, som också är arborist, fick klättra upp med en kopp kaffe. Vi satt där och pratade en stund och sen gick det bra.

Sedan dess har han hoppat bungyjump och klättrat i otaliga träd. Blivit svensk mästare i trädklättring 2006 och varit med landslaget på EM i italienska Monza.

– På tävlingarna får du en stor krets av kollegor från hela världen. Vill du jobba i ett annat land är det lätt, säger Douglas Wells som arbetat i Holland, Tyskland och Storbritannien.

– Jag får betalt för att klättra i träd! utbrister han glatt.

Men jobbet som arborist är så mycket mer. Som att bidra till ökad artrikedom i städer.

– Att inte kapa hela grenen utan bara en del kan ge en liten stubbe där svampar kan växa. För tio år sedan var praxis att kapa bort allt. Nu är det ”hellre sköta än kapa” som gäller.

En utmaning är att få kunder att förstå hur träd fungerar. De vill ofta ha mer ljus och tänker att bästa sättet är att hugga av trädtoppar eller kraftigt kapa träden.

– Första året funkar det, men därefter blir det en kraftig tillväxt längst upp, som en tät lövboll. Vissa träd klara inte heller hård beskärning, träd är levande växter och beter sig olika.

Om Douglas Wells

Ålder: 36 år.

Bor: Åkersberga.

Utbildning: Den ettåriga yrkesexamen European Tree Worker i Storbritannien. Ettårig yrkeskurs inom anläggning och växtlära.

Lön: Cirka 35 000 kronor.

Bäst med jobbet: Att vara ute. Höstdagar är bäst. Skratt och skoj med kollegor, trots att de är ”fast i ett träd” när det ösregnar.

Sämst med jobbet: Att vara ute. Heta sommardagar är sämst.

Om han inte blivit arborist: Säljare, han gillar att prata.

Om arborister

Löner: cirka 25 000–35 000 kronor.

Utbildning: Ofta tvåårig YH-utbildning till arborist.

Facklig tillhörighet: Kommunal.

Så många jobbar i yrket: Cirka 300. Flest i södra Sverige, där finns flest stora träd.

Klicka på tidslinjen för att se den större.