LÄS OCKSÅ Facklig kritik mot vinster i välfärden

Tisdagen 8 november ska Ilmar Reepalu, det förra socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö, lägga fram sitt förslag om begränsning av vinster i välfärdssektorer.

Enligt SVT kommer han att föreslå ett vinsttak på sju procent plus statslåneränta på investerat kapital för bolag inom vård, skola och omsorg.

I flera år har debatten rasat kring vinter i välfärden. Kommunal och LO har i flera omgångar förklarat att samhällets satsningar på välfärd ska stanna i verksamheten och inte förvandlas till vinster i privata bolag.

– Vinster på sju eller åtta procent är orimligt mycket, kommenterar Kommunals ordförande Tobias Baudin uppgifterna och fortsätter:

– En rimlig nivå är statslåneräntan plus en procent. Vi vill bort från att det är vinsten som ska vara drivkraften i vården.

Vägen till de stora vinster son bolagen kan göra i dag går enligt honom över sämre löner och anställningsvillkor.

– Personalkostnaderna är de stora kostnaderna för verksamheten. Hög vinst skapas genom att de anställda får betala genom sämre löner och mer deltid, säger Tobias Baudin.

Svenskt Näringsliv och andra arbetsgivarorganisationer har gjort gemensam sak med allianspartierna och menar att inskränkningar i möjligheten att göra vinst är ett ingrepp i den privata äganderätten. I våras avslöjades också att Svenskt Näringsliv genom lobbyverksamhet lyckats få Sverigedemokraterna att svänga i frågan. Partiet kommer att rösta med allianspartierna och därmed fälla ett förslag om vinsttak, när det kommer till beslut i riksdagen.

– Det är synd att allianspartierna och SD inte vill reglera hur stora vinsterna i ett välfärdsföretag ska kunna få bli, säger Tobias Baudin.

Ilmar Reepalu kommer även att föreslå att Inspektionen för vård och omsorg och Skolinspektionen får i uppdrag att granska de privata bolagens årsredovisningar, uppger SVT.

Tidigare har det sagts att vinsttaket skulle hamna på åtta procent. Den gången reagerade Svenskt Näringsliv starkt.
”Detta är ett orimligt och omotiverat ingrepp i den privata äganderätten. Det finns många problem inom välfärden, men att företag skulle vara för lönsamma är inte ett av dem”, sade organisationens vd Carola Lemne.

Enligt flera rapporter från LO vill två av tre svenskar att regeringen ska reglera vinster i välfärden. Sex av tio vill se vinstbegränsningar för vårdcentraler, äldreboende och förskolor. LO har också sagt nej till vinster i skolan.

Som vice ordförande för LO var Tobias Baudin den som arbetade fram LO:s förslag på en begränsning av vinsterna. Förslaget innebar bland annat krav på bemanning, utbildning och certifiering av de bolag som bedriver privat verksamhet.

– Vi vill ha en non-profitprincip, det har vi också beslut på från Kommunals kongress och vi kommer att fortsätta driva att frågan, säger Tobias Baudin.