Per Persson, HRF. Foto: Press

Handels och Hotell- och restaurangfacket, HRF, är optimistiska om vad samordningen kan betyda för deras medlemmar. Lönekravet på 672 kronor till potten för lågavlönade är viktigt för förbunden där många tjänar under 24 000 kronor i månaden.

– Ungefär 80 procent som jobbar i vår bransch tjänar under 24000, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.

Enligt årets avtalskrav från LO ska facket kräva 672 kronor till potten för alla dessa. Det ger ett högre procentpåslag än de 2,8 procent som ska krävas generellt.

Målet är att förbunden med lägre löner ska kunna kräva pengar enligt låglönesatsningen utan att, som tidigare, byta bort annat av värde i sina avtal.

Detta bygger på att industrin lyckas teckna avtal med krontal för lågavlönade, som blir normerande.

-Det är klart att det blir ett jobb för industrin att hantera det, men jag har stora förhoppningar om att det ska lösa sig på bästa möjliga sätt, säger Per Persson.

Han förutsätter att en norm med krontal för lågavlönade håller även inför Medlingsinstitutet. Detta trots att det betyder betydligt större extrakrav på andra avtalsområden än just industrins, där lönerna generellt är högre.

Även för Handels medlemmar får låglönemodellen stor betydelse. Avtalssekreteraren Per Bardh konstaterar att över hälften av medlemmarna tjänar under 24 000 kronor. Han tror att industrin kan sätta en norm som får betydelse för dem.

Carina Gunnarsson, generaldirektör på Medlingsinstitutet, vill inte kommentera vad en krontalsnorm kan spela för roll.

-Medlingsinstitutet har i sitt uppdrag att verka för en väl fungerande lönebildning och ta vara på samsynen som finns om att den konkurrensutsatta sektorn ska vara lönenormerande. I det här skedet har vi ännu inte sett resultatet av de förhandlingar som ska föras i första hand i industrin, säger hon.

LÄS OCKSÅ Hård kritik mot industrins lönekrav

LÄS OCKSÅ ”Det blir inte lätt i förhandlingarna” – Anders Ferbe

LÄS OCKSÅ Så mycket kräver LO i avtalsrörelsen 2017

LÄS OCKSÅ Industrifackens krav för avtalsrörelsen 2017

LÄS OCKSÅ Klart med en LO-samordning

LÄS OCKSÅ Knäckfrågorna i LO skjuts på framtiden