Gudrun Schyman. Foto: Janerik Henriksson/TT

LO borde ha hållit fast vid riktade satsningar på lågavlönade kvinnogrupper och inte återgå till generella låglönesatsningar. Det är en återvändsgränd om man vill nå jämlika löner, enligt Gudrun Schyman, FI.

LÄS OCKSÅ ”Den här uppgörelsen drar inte upp kvinnolöner” – HRF:s Jenny Bengtsson

LO-samordningen i den kommande avtalsrörelsen innebär att förbunden gemensamt går fram med krav på extra lönepåslag för de som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Budskapet är att det ska nå många lågavlönade kvinnor och därmed bädda för minskade löneklyftor mellan män och kvinnor.

Men strategin ifrågasätts bland annat av Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ, FI.

– Erfarenheten av generella låglönesatsningar är ju inte imponerande trots flera decenniers försök, säger hon.
– Framförallt kommer man inte åt den grundläggande diskussionen kring värdediskriminering, att kvinnors arbete värderas lägre.

LÄS OCKSÅ ”Djupt olycklig och felaktig väg att gå” – Teknikföretagen

Inför förra årets avtalsrörelse var slagordet riktade lönesatsningar mot lågt avlönade kvinnor.

Det resulterade i satsningen på undersköterskor och Kommunal kunde driva avtalsrörelsen med stöd av bland andra IF Metall, som mycket tydligt tog avstånd från generella låglönesatsningar.

LÄS OCKSÅ ”Som en order till Medlingsinstitutet”

I dag är tongångarna andra, vilket Gudrun Schyman beklagar.

– Det är närmast en återvändsgränd, man borde ha hållit fast vid riktade insatser. Förra året kom också diskussionen på allvar att handla om värdediskriminering. Det gjorde det också möjligt att runda märket för undersköterskorna, säger hon och fortsätter:

– Nu riskerar vi att ramla ner i resonemang om grupper som ”halkat efter”, men halkat efter vad då? Det handlar ju om grundläggande frågor om hur vi värderar kvinnor och mäns arbete.

LÄS OCKSÅ ”Bra att lågavlönade får mer” – baristan Andreas Törnqvist om LO-samordningen

Gudrun Schyman tycker också att det här egentligen är en politisk fråga som kräver politiska beslut och inte ligger i första hand på parterna i avtalsrörelsen att lösa. I det ligger också att Medlingsinstitutet måste få tydliga direktiv att driva jämställda löner och inte bara förhålla sig till märket.

– Märket som norm leder inte till jämställda löner, säger Gudrun Schyman.

LÄS OCKSÅ Det blir en LO-samordning med låglönesatsning

LÄS OCKSÅ Ledare: Lång väg kvar, men riktigt bra med samordning – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ Svenskt Näringsliv om LO-samordningen