Glasteknikern som har roligt på jobbet

Jack Isak befarar att arbetet är för tungt för att han ska orka jobba till pensioneringen.  Foto: Anders Wiklund/TT

Jack Isak befarar att arbetet är för tungt för att han ska orka jobba till pensioneringen.  Foto: Anders Wiklund/TT

För Jack Isak var yrkesvalet lätt. I skolan var han stökig och vid ett tillfälle sköt han sönder en fönsterruta med en fotboll. När den lagades var han med. – Fan vad roligt de har tyckte jag.

Senare gjorde han praktik på glasföretaget och efter grundskolan utbildade han sig till glasmästeriarbetare. Just nu arbetar han med ombyggnaden av ett kontor i Sickla centrum.

Matplatsen och kontoren ska avskiljas med glasväggar och glasdörrar. På verkstaden i Bromma skär de till dörrar och väggar i 12 millimeter tjockt glas. Dörrarna får en ram i aluminium.

Jack Isak och hans arbetskamrat monterar tak- och golvlister till matrummet. När taklisten är på plats funderar Jack på hur de ska mäta för att dörren ska hamna mitt på väggen. Dörren är 900 millimeter bred, dela hela avståndet med två och dra bort 450 millimeter så blir det längden på golvlisterna för det två glasväggarna.

– Jobbet är roligt. Det här är konst. Det är inte så många som kan göra det här. Och det händer att jag är stolt och tänker att jag gjort ett snyggt jobb.

Tidigare kunde han peka ut för vänner och bekanta vilka glasjobb han gjort. Nu gör han det inte lika ofta.

Golvlisterna är kapade och av rätt längd. Med ett vattenpass ser Jack Isak och hans arbetskamrat till att de hamnar rakt under taklisten.

Jack Isak gillar omväxlingen i servicejobbet. Han visar arbetslistan för dagen innan. Det var montering av stänkskydd i Liljeholmen, byte av ruta i räcke i Nacka Forum, mäta för skärmtak i Alvik och byte av trasig ruta på Kungstensgatan.

– Det kan bli stressigt och det beror till viss del på trafiken i Stockholm.

Även om han trivs är han inte säker på att han blir kvar till pension. Han har haft planer på att starta eget, byta till något annat inom byggbranschen och dessutom befarar han att arbetet är för tungt för att det ska gå att jobba fram till pensioneringen.

– Men om jag orkar så känns nog det här ganska bra i längden.

På kontorsombyggnaden i Sickla är det många yrkesgrupper samtidigt. När listerna för matrummet är monterade kollar Jack Isak med mattläggarna. De vill gärna göra klart sitt jobb i dag. Då ökar Jack Isak och och kollegan Nedas Babkinas arbetstakten.

– Vi jobbar på tills vi blir klara, säger Jack Isak.

Göran Jacobsson

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Arbetet

Kommentera den här artikeln