Ericsson i Kumla. Foto: Pavel Koubek/TT

Ericsson är på väg att tappa sin största tillgång, den tekniska spetskompetensen. Att flytta tillverkning till andra länder löser inga problem. Det anser Christian Berggren, professor i industriell organisation, som följt Ericssons utveckling.

LÄS OCKSÅ Flagrant bevis på misskött kompetensutveckling – Anders Ferbe om Ericssons agerande

Ericssons företagsledning har begått en rad strategiska misstag som nu gör att företagets hela framtid står på spel. Den dystra domen kommer från Christian Berggren, professor i industriell organisation vid Linköpings universitet, som i många år följt Ericssons utveckling.

– Bolaget har genomgått många kriser i sin historia. Då handlade det om teknikskiften och den stora it-kraschen kring millennieskiftet. Men vid alla de tillfällena kunde man komma vidare med sin spetskompetens, duktiga utvecklare och innovatörer, säger Christian Berggren.

– Det klimatet finns inte i dag, och i och med att det är borta är Ericsson sämre rustat att möta en hårdnande konkurrens, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ Därför har Sverige förlorat 160 000 industrijobb

Ansvaret för utvecklingen lägger han på företagsledningen, som han menar inte i tid förstått betydelsen av att ligga i framkant för utveckling. I stället har bolaget valt en annan väg: nedskärningar, flytt av produktion och eftersatt utvecklingsarbete.

– Det betyder att massor av duktigt folk försvinner från företaget. Verksamheter som läggs ned kortsiktigt är också mycket svåra att dra i gång igen om man upptäcker att det skulle behövas.

LÄS OCKSÅ ”Jättetufft för medlemmarna i Kumla”

Ericsson säger att de ska anställa 1 000 nya tekniker för utveckling, som ersättning för dem som kommer att försvinna, är inte det bra?
– Var ska de få dem ifrån? Andra framgångsrika företag löser sina personal- och utvecklingsbehov med kompetensutveckling av den egna personalen.

I sin forskning har Christian Berggren och andra kunnat visa att den besparing företaget hoppas göra genom att flytta produktion från Sverige till låglöneländer inte stämmer med verkligheten.

Vid tidigare flyttar har kostnaden sammanlagt kunnat sänkas med 5–10 procent sammanlagt. Lönekostnaderna är i sammanhanget bara en liten del av de totala kostnaderna för de produkter som ska tillverkas. Besparingen äts upp av sämre kontroll, transporter och andra fördyringar, visar forskningen.

LÄS OCKSÅ Kritik mot Ericssons kommunikation

Ericsson planerar nu att flytta tillverkning till Baltikum eller Ungern som utpekas som det land som ska ta över produktionen i Borås. Det imponerar inte på Christian Berggren.

– Ungern är ju ett land man kan sätta stora frågetecken framför av många skäl, vad händer till exempel om Ungern lämnar EU, säger han.

LÄS OCKSÅ De röstade nej till stöd till Ericsson i EU-parlamentet

Hur bekymrad är du över Ericssons framtid?
– Det är ett sluttande plan där man åderlåtit företaget under lång tid. Det gör att man nu tappar kraft och nödvändig utveckling för att kunna möta konkurrensen, säger han.

I hans värld känns utvecklingen igen från läkemedelsbranschen, där Sverige tappat sin världsledande position.

LÄS OCKSÅ En miljard i löner och bonusar till Ericssons ledning

LÄS OCKSÅ Borås tillverkning flyttar till Ungern

LÄS OCKSÅ ”Kommer påverka industrin i stort” – lokala fackbasen om neddragningarna

LÄS OCKSÅ Ledare: Håll ihop produktion och forskning, Ericsson! – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ 3 000 varslas på Ericsson