Nevin Esmer Tekin har varit egenföretagare i fem år. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det händer att kunder som har flyttat från Huddinge kommer tillbaka bara för att hälsa på i apoteket. – Våra kunder är väldigt lojala, konstaterar Nevin Esmer Tekin, receptarie och apotekschef på Boots apotek i Huddinge. 80 procent är stamkunder.

Det beror mycket på hur kunderna blir bemötta, tror hon. Ingen kund är den andra lik, och hon anstränger sig att ge alla ett bemötande som passar.

– Varje kund är ett nytt tillfälle att lära sig.

Det hon uppskattar i jobbet är just när de kommer tillbaka och mår bättre. Det var egentligen tandläkare hon tänkte bli. Men så kom hon inte in på den utbildningen och då tyckte hon att farmaceututbildningen verkade trevlig.

På den vägen är det. Nevin Esmer Tekin har aldrig ångrat sitt yrkesval. Redan när det började diskuteras att apoteket skulle avregleras blev Nevin Esmer Tekin sugen på att bli egenföretagare.

– Jag tror jag passar mer för det, jag är kreativ och har egna idéer om hur man kan ge service och marknadsföra.

För fem år sedan startade företaget. Från början som en franchise under en brittisk kedja, men numera självständigt. Hon startade apoteket tillsammans med sin make, som dittills hade arbetat som lärare.

Han jobbade i företaget samtidigt som han utbildade sig till receptarie. Nu gör deras son samma sak, jobbar i familjeföretaget och läser till receptarie parallellt.

Sedan apoteksmonopolet upphörde har sortimentet blivit mycket bredare. Både hudvård och smink är numera apoteksvaror. Bra, tycker Nevin Esmer Tekin:

– Det är ytterligare ett sätt att ta hand om sig själv och må bättre. Man känner sig mindre sjuk när man kommer in här, säger kunderna.

Dessutom är det bra för ekonomin. Vinstmarginalerna på läkemedel är små.

– Men kosmetika är ju inte min kompetens som farmaceut, säger Nevin Esmer Tekin. Det blir annan personal som lär sig mer och blir duktiga på det.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Nevin Esmer Tekin

Gör: receptarie och apotekschef i Huddinge.

Ålder: 49 år.

År i yrket: 20.

Bäst med jobbet: Att få möta alla olika sorters människor och hjälpa dem må bra. Man har aldrig tråkigt.

Sämst med jobbet: Man står mycket, det känns i ben och fötter.

Om receptarier

Utbildning: Treårig högskoleutbildning. På apotek arbetar också apotekare (fem års utbildning) samt apotekstekniker (1,5 års utbildning).

Lön: Ingångslön cirka 27 500 kronor. Medianlön 32 200 kronor. Apotekschefer tjänar i snitt 42 000.

Framtidsutsikter: Goda möjligheter att få jobb eftersom många går i pension de närmaste åren.

Fackförbund: Sveriges Farmaceuter eller Unionen.

Källor: Arbetsförmedlingen, Sveriges Farmaceuter, Unionen