Bezwada Wilson. Foto: Manish Swarup

 

Bezwada Wilson tilldelas ”Asiens Nobelpris” för sin kamp mot skitjobb i ordets verkliga mening. Det handlar om att rensa bort mänsklig avföring för hand ur toaletter och sedan bära bort allt i korgar till deponier.

Sysselsättningen har under lång tid varit vikt för daliterna, den grupp av personer som traditionellt rankas lägst i det indiska kastsystemet.

I prismotiveringen heter det att Wilson får Ramon Magsaysay-priset, sett som Asiens motsvarighet till Nobelpriset, för sin ”moraliska energi och enorma skicklighet i att leda en gräsrotsrörelse för att utrota det förnedrande slaveriet med manuell sophantering i Indien och återge daliterna den mänskliga värdighet som är deras naturliga födslorätt”.

50-åringen är själv född i en familj som arbetade med att rensa bort avföring för hand, men han fick tillfälle att utbilda sig och har vigt sitt liv åt kampen för mänskliga rättigheter åt daliter. Han säger att han betraktar priset som ett erkännande för alla de kvinnor som har sagt nej till att arbeta med rensningen.

– De verkliga hjältarna är kvinnorna som organiserat sig själva, ifrågasatt verksamheten och förstått att ingen föds för att bli exploaterad på det här viset, säger Bezwada Wilson.

Minst 90 procent av dem som jobbar med den manuella rensningen är kvinnor. Sysselsättningen går i arv, och kring 180 000 dalitfamiljer beräknas arbeta med rensningen.