Var fjärde akademiker har varit hemma från jobbet det senaste året på grund av stress eller utmattning. Det visar en ny undersökning från Saco. 

Det är Novus som har gjort undersökningen bland anställda personer med akademisk utbildning. En av fyra svarande har alltså stannat hemma minst en dag på grund av psykisk utmattning eller stress. Medelålders kvinnor är hårdast drabbade.

arrius– Det är allvarligt. Många har bilden av att de ska vila ut nu under semestern. Men du kan inte ta igen ett års pressad arbetsmiljö på fyra veckor, säger Sacos ordförande Göran Arrius i en kommentar.

I en kartläggning i våras visade Saco en liknande bild: Gränslöshet, hög arbetsbelastning och otydliga krav gör arbetet psykiskt påfrestande. Särskilt utsatta enligt den kartläggningen var akademiker i offentlig sektor.

− Effekterna av det gränslösa arbetslivet är tydliga och ett stort ansvar vilar på arbetsgivarna. De måste bli bättre på att skapa balans mellan krav och resurser. Annars kommer det här att sluta riktigt illa, fortsätter Göran Arrius.