Väder: 19 grader och sol.

Publiken: Sista dagen på politikerveckan och betydligt glesare i Almedalen (600 personer valde att titta på talet). Jonas Sjöstedt valde att tala klockan 19 trots att partier som haft sista dagen på veckan tidigare år valt att tala vid lunch. Blandade åldrar och färgglatt.

Starkast applåder: När han talade illa om socialdemokratin som han ansåg hade gjort sitt. ”Socialdemokraterna är som ett gammalt ånglokomotiv. Och Miljöpartiet då? Jo, det är väl de som står därbak och skyfflar kolet”.

Pratade mest om: Hur vänsterpolitik är det enda alternativet för ett mer jämlikt samhälle. Bland annat ägnade han lång tid åt att det krävs ett nytt pensionssystem och att Vänsterpartiet är det enda partiet som är för en förändring. – Fler än varannan kvinna har så låg pension att de får garantipension – och det är en av de stora feministiska orättvisorna i vårt land.
Sjöstedt nämnde också flera reformer som han har lyckats driva igenom, såsom glasögon och mediciner för barn, liksom gratis läkarbesök för alla äldre än 85 år. Han riktade samtidigt mycket kritik mot Socialdemokraterna.

Rekvisita/scenografi: Ingenting, endast blommor på scenen.

Arbetarefokus: Han talade om hur alla arbetare tjänar på sextimmars arbetsdag. I Visby har han under veckan besökt en reklambyrå som infört kortare arbetsdagar men han nämnde även andra exempel som socialtjänsten i Sundsvall och äldreboenden i Göteborg och Umeå.

Årets alibi från verkligheten: Inga namngivna personer men han nämnde många yrken som driver Sverige framåt, bland andra busschaufförer, poliser och glassförsäljare.