Centerpartiets ledare Annie Lööf får kritik från IF Metall Södra Västerbotten för sina jobbförslag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Centern och de borgerliga fortsätter med förslag som försämrar för löntagarna och ökar företagens vinster, trots att de visat sig ineffektiva, skriver styrelsen för IF Metall Södra Västerbotten.

Centerpartiets ordförande Annie Lööf lanserade nyligen partiets jobbförslag för att få fler unga och nyanlända i arbete: Arbetsgivaravgiften slopas på lönesummor upp till 16 000 under de två första åren. Detta skapar incitament för arbetsgivarna att inte betala mer lön än 16 000 kronor.

Alliansens sänkning av arbetsgivaravgiften som infördes under alliansregeringen avskaffades av nuvarande regering eftersom den var för dyr och ineffektiv. LO kommer med samma kritik mot det nya förslaget. Det blir enorma kostnader och ger ingenting.

IF Metall Södra Västerbotten har varit starkt kritiskt till högerns manipulerande med siffror. Redan 1988 så skrev vi till LO om att fick Sverige en högerregering så skulle de sno löntagarnas pengar som avräknats ur vårt löneutrymme för att få inkomsttrygghet vid arbetslöshet, sjukdom, föräldraledighet, pension eller vid skador som man drabbats av på jobbet.

Våra farhågor besannades när alliansregeringen fick regeringsmakten via valet 2006. 140 – 170 miljarder årligen användes till annat i statsbudgeten, inte minst skattesänkningar till de mest välbeställda.

Dessa pengar, som använts till annat i statsbudgeten är medborgarnas, skattebetalarnas och även LO-medlemmarnas pengar. Om vi inte avstått ut löneutrymmet skulle vi haft betydligt högre lön och tecknat egna försäkringar som skydd vid arbetslöshet.

Vad händer om vi skulle få en högerregering vid makten när de redan nu kommer med förslag om sänkta arbetsgivaravgifter som inte ger fler arbetstillfällen enligt forskare.

Högerpartierna gav pengar i form av sänkta arbetsgivaravgifter som ökade vinsterna i företagen men skapade få nya arbeten. Arbetsgivarna krävde det och alliansregeringen levererade.

Ett bra exempel är McDonalds stora vinster tack vara sänkningen av arbetsgivaravgiften. Det är dags att det kommer förslag som ger arbetstillfällen och inte ökar vinsten i företagen som löntagarna finansierar.

Nej tack till en sådan politik!

Styrelsen IF Metall Södra Västerbotten genom Carola Andersson, ordförande.