Han, och flera andra, deltog i ett seminarium om män i omsorgsarbeten, som ordnades under Almedalsveckan. Tio procent av de anställda i äldreomsorgen är i dag män.

Palle Storm tycker det är sorgligt att säga att män i sig skulle höja yrkets status.

– Det är fel fokus. Status är bra arbetsvillkor, att inte behöva ha tre olika jobb inom äldreomsorgen för att få ihop 75 procent. Och det handlar inte bara om män, utan väldigt få unga väljer i dag vård- och omsorgsprogrammet.

30 000 personer behövs i dag enligt SKL inom vård- och omsorg. Och medan andra grupper som sjuksköterskor och socionomer gör sina röster hörda förblir det relativt tyst om undersköterskor och vårdbiträden.

– Jag tror det beror på att yrket saknar koppling till universitetsvärlden. Sjuksköterskor och förskolelärare, som båda är högskoleutbildade, går lättare vidare och börjar forska och skriver rapporter. Och forskningsvärlden och medier verkar gilla varandra.

Palle Storm saknar rösterna från undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen. Det som hörs, enligt honom, är skandaler eller brukarfrågor, och då är det anhöriga eller chefer som kommer till tals.

Och nu är du en man som gått vidare, lämnat yrket och gjort karriär?
– Jag har aldrig sett det som karriär. Jag har hela tiden gjort det för att lyfta de som jobbar inom äldreomsorgen och deras frågor.

Även etnicitet ingår i hans forskning. Många av dem som rekryteras i äldreomsorgen har bakgrund i ett utomeuropeiskt land. Samtidig som kraven från brukare ökar.

– Jag har pratat med chefer som inte kan anställa de männen, för de har ingen äldre att skicka dem till. För att de äldre vill inte ha mörkhyade. Det finns också de som inte vill ha män. Här måste vi börja diskutera, vad väger tyngst – brukarens egen vilja eller vård och omsorg?