Kerstin Westin, Katarina Haugen, institutionen för geografi och ekonomisk historia

Nepotism, så kallad svågerpolitik är relativt vanligt på svenska arbetsplatser. 14 procent av de anställda på en genomsnittlig arbetsplats har en släkting på samma jobb

Av dem är sex procentenheter från samma hushåll. Den vanligaste relationen är syskon. Det här visar en ny studie i kulturgeografi från Umeå universitet

Mest överraskande är faktiskt att släktrekrytering är så pass vanligt. Trots att vi i Sverige har så starka demokratiska principer, och att vi ser det som självklart att prioritera meriter och kompetens vid nyanställningar, rekryterar vi ändå rätt ofta släkt eller medarbetares släktingar, säger Kerstin Westin, professor i kulturgeografi och en av författarna till studien i ett pressmeddelande.

Att släktingar jobbar på samma arbetsplats är vanligare på mindre ställen (2-4 anställda) och de största (över tusen anställda). Det är också vanligare i mer glesbebyggda områden, inom tillverkningsindustrin och på arbetsplatser där många har lägre utbildning.

Studien bygger på data av samtliga sysselsatta 2012 och intervjuer med chefer på 40 olika företag och organisationer och myndigheter, över hela landet.

Fakta:

Flest släktingar på jobbet (andel):

Garvare (77,5 %)

Maskinoperatör inom garnberedning (71,4%)

Valsverksoperatör (58,3)

Lägst:

Jobbförmedlare (2,2 %)

Administratör i intresseorganisation (3,1%)

Nationalekonom (3,1%)

Kerstin Westin, Katarina Haugen, institutionen för geografi och ekonomisk historia