– En golfbana är aldrig statisk, vi utvecklar den hela tiden, säger Sean de Connick. Foto: Linda Flood

Sean de Connick har arbetat på golfbanor sedan 80-talet. Här på Arninge har han haft huvudansvaret för banarbetare, skötsel och utseende i elva år.

Från slutet av april till mitten av november är det fullt ös, men då utökas också personalstyrkan med några säsongsarbetare. Fem anställda arbetar året runt med banan som består av 40 hektar klippt gräs.

– Vintrarna går snabbare än vad man tror. En golfbana är aldrig statisk, vi utvecklar den hela tiden. Vintrarna består av mycket kreativt arbete och tillsammans med en banutvecklingskommitté tar jag beslut om förändringar, säger Sean De Connick.

Utanför personalrummen står en maskinpark värd flera miljoner kronor. Sean De Connick förklarar skillnaden mellan en fairway-klippare och en green-klippare. Måndagar, onsdagar och fredagar är veckans stora klippdagar. Då ska allt gräs vara klippt före åtta på morgonen.

– Stundtals är det ganska stressigt. Vi har 1 100 medlemmar som har en åsikt om vad som ska prioriteras trots att det är jag som bestämmer.

Säkerheten är viktig på och kring banan.

– Peppar, peppar. Ännu har jag aldrig blivit träffad av en boll, skrattar Sean De Connick lite smånervöst.

Årets säsongsarbetare har han skickat iväg på en utbildning om hur man hanterar en röjsåg.

– Vi använder oftast inte röjsågar, men jag tänkte att det var lika bra. Jag planerar för att det inte ska hända något oväntat. Fast maskiner pajar jämt och därför har vi en mekaniker på plats.

När dagens andra kopp kaffe dukas fram slår klockan halv nio. Då har Sean De Connick redan jobbat i tre timmar. Banan är öppen dygnet runt, så länge spelare kan se sin egen golfboll kan de använda banan, och det är därför arbetsdagen oftast börjar redan vid halv sex på morgonen under vår och sommar.

Inne i garaget, som ligger vägg i vägg med en verkstad, frågar en kollega om gräsfrösäckar. Tre hundar springer omkring på området där stora högar av sand ligger klara för att köras ut till bunkrar.

Det bästa med jobbet? Svaret kommer snabbt:

– Kombinationen av personalansvar, administrativt arbete och banskötsel.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Sean De Connick

Ålder: 53 år.

Yrke: Head greenkeeper (På engelska är titeln Course manager) på Arninge golfklubb.

Utbildning: Gymnasiet, två års universitetsstudier, bland annat ekonomi. Diverse kurser genom Svenska Golfförbundet och även via Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Olika ledarskapsutbild-ningar och lagstadgade be-hörig-hets-utbildningar för att kunna sköta jobbet.

Favoritsysselsättning på golfbanan: Spela naturligtvis, annars hålla på och bevattna tidigt på morgonen när det är bara jag och olika djur som är uppe.

Sämst med jobbet: När det regnar eller är stressigt.

Om greenkeepers

Antal: Det finns 477 golfbanor i Sverige och det finns troligtvis lika många Head greenkeepers. Uppskattningsvis ytterligare 1 500 räknas som greenkeepers.

Utbildning: Det krävs ingen speciell utbildning. Vissa har arbetat sig till yrkestiteln, medan andra har läst kurser relevanta för jobbet.

Lön: Varierar troligtvis mycket. Enligt Swedish Greenkeepers Association kan spannet ligga på mellan 25 000 och drygt 50 000.

Fackförbund: Kommunal.

Källa: Swedish Greenkeepers Association