För andra gången ska årets Jämlikhetspris värt 100 000 kronor utdelas och det är hög tid att nominera kandidater.

– Det är ett kollektivt pris till ett fack, en styrelse, en förening, ett företag eller en annan grupp som i handling visat att de gjort något för att minska klyftorna, säger Per Sundgren, före detta kulturborgarråd i Stockholm och en av initiativtagarna till Jämlikhetspriset.

– Idén har jag burit på länge, för som jag ser det är jämlikhetsfrågan den stora frågan för hela arbetarrörelsen att jobba med, säger han.

Med sig på tankarna om ett pris fick han tankesmedjan Katalys och genom den Katalys ägare fem fackförbund inom 6F. Tillsammans startade de Jämlikhetsfonden.

– Jag ville göra något bestående som uppmärksammar jämlikhetsfrågorna, säger Per Sundgren.

Per Sundgren.

Det är fritt fram att nominera den egna organisationen också, om man inte har andra förslag, menar Per Sundgren, som har en alldeles speciell önskan.

– Jag längtar efter förslag på en fackklubb som på allvar jobbat och gjort något konkret för jämlikheten, säger han och lägger till;

– Det viktigaste är att det är verkstad och inte bara ord.

2015 gick det stora priset till Ljuders Nickelsilverfabrik i småländska Hovmantorp, en sedan 35 år medarbetarägd och demokratiskt styrd metallindustri. Prisutdelning skedde den 4 oktober, inte vilken dag som helst, om nu nån trodde det.

– 4 oktober är en symboldag, för en skattesänkarrörelse, som drevs från borgerligt håll för några år sedan. Vi vill återerövra dagen och göra den till en jämlikhetsdag i stället, säger Per Sundgren.

I samband med prisutdelningen bjuds det på specialbakade röda drömmar. Förutom det stora kollektiva priset utdelas också ett hederspris på 10 000 kronor till någon enskild som gjort något för jämlikheten under året. 2015 gick priset till författaren Per Molander för boken Ojämlikhetens antologi.

Nominera kan vem som helst göra fram till den 15 augusti och enklast sker det genom att skicka förslag och motivering till: Persundgren40@gmail.com eller jamlikhetsfonden@katalys.org