Från vänster: Dyana Zaia, Rosie Rothstein, Jonas Berg och Shahad Hassan. Foto: Erik Larsson

Ica-handlaren Jonas Berg i Södertälje är utsedd till årets europé 2016. Utmärkelsen får han för att i över tio år gett bortåt 500 nyanlända praktikplats och jobb i sin butik. – Jag är glad och jättestolt över utmärkelsen och får chansen att nå ut till många fler med budskapet att det går och att det inte är svårt, säger han till Arbetet.

Han är i fint sällskap. Bland tidigare års pristagare finns bland andra Alexandra Pascalidou. Tomas Hammarberg, Margot Wallström, Theodor Kallifatides, Marit Paulsen och Carl Bildt. Priset delas ut av Svenska Europarörelsen.

Under Europadagen i Stockholm i veckan mottog Jonas Berg årets utmärkelse. I motiveringen skriver juryn; ”På ett konkret sätt försvarar Jonas Berg med sitt engagemang centrala värden som medmänsklighet och tolerans…”.

– Alla mår bättre av ett jobb där de får ta ansvar och det skapar förutsättningar och motivation för integrering och att lära sig språk och svensk kultur, säger Jonas Berg.

Genom åren har ett 60-tal gått vidare från praktik till anställning i butiken.

– I dag har jag anställda som börjat med praktik och som nu finns ända upp i företagets ledningsgrupp, berättar Jonas Berg och fortsätter.

– De som kommer hit är en jätteresurs för oss och hela landet och det finns ingen annan väg än att hjälpa dem in i samhället. Dessutom är det bråttom, det nya Sverige är här.

På olika sätt har Jonas Berg fört vidare sina erfarenheter. Till kommunen, under Almedalsveckan och inom Ica-koncernen. Uppmaningen är enkel till kollegerna i branschen.

– Det är lätt att se problemen först, när det egentligen bara finns möjligheter. Ta i en praktikant. Handeln med de vanliga arbetsuppgifterna att packa upp varor och hålla ordning, gör branschen bra som språngbräda in i arbetslivet, säger han.

Praktikplatsen han erbjuder handlar om tre till sex månader i butiken.

– Det behövs tid att komma in, men praktiken ska heller inte vara för lång innan det är dags att gå vidare till anställning här eller på en annan arbetsplats, säger han.

– Det är en personlig tillfredsställelse att se en människa, som kanske gått fem år i utanförskap, blomma ut, när de får arbetsuppgifter och ansvar, fortsätter Jonas Berg.

Därmed också sagt att han inte har några planer på att trappa ned på den egna verksamheten.

– Nej absolut inte. För mig är det en vinst att kunna använda deras kunskap och engagemang, för de jag kan erbjuda en plats innebär det att de hamnar i ett sammanhang och inte i utanförskap, säger han.