Tommy Andersson. Pressfoto

GS-facket går till strejk för möjligheten att gå ner i arbetstid efter 60 års ålder. I förlängningen syftar fackets krav till att införa deltidspension – och det har fått Almega att säga tvärt nej.

I förhandlingarna om ett nytt avtal för tidningsbranschen har GS krävt att medlemmarna ska få gå ner i arbetstid när de har fyllt 60 år.

– Vid tidningstryckerierna arbetar man väldigt mycket på obekväma tider, säger GS-fackets andre ordförande Tommy Andersson. Det sliter, därav behovet att kunna gå ner i arbetstid.

GS har föreslagit samma möjlighet att trappa ner efter 60 års ålder som förbundet redan har i sina avtal om deltidspension med arbetsgivarna inom industrin. Däremot har facket inte ställt krav på extra avsättningar till pensionen, som behövs för att den anställde ska ha råd att gå ner i arbetstid.

– Pensionsavsättningar kostar, säger Tommy Andersson. Märket ligger på 2,2 procent, och vi vill klara löneökningar.

Men dessutom vet förstås GS-facket hur det gick för Unionen och Sveriges Ingenjörer när de varslade om strejk för att få flexpension (som är ett annat ord för deltidspension). Almega, som är motståndare till allt vad deltidspension och flexpension heter, hävdade att fredsplikt råder i pensionsfrågor. Det avtal som reglerar tjänstepensionen är ju inte uppsagt.

Och Arbetsdomstolen höll med Almega: Fredsplikt råder åtminstone i fråga om hur stora avgifter arbetsgivarna ska betala för de anställdas pensioner, enligt domstolens tillfälliga beslut.

– Vi vet att det just nu är stört omöjligt att strejka för pensionsavsättningar, säger Tommy Andersson. Så vi återkommer i den frågan i avtalsrörelsen 2017. Vikten av att stärka tjänstepensionen är vi alla medvetna om.

Almega säger tvärt nej till att skriva in möjligheten till deltidsarbete efter 60 år i avtalet. Nils Bergh, avtalsansvarig vid Almega, säger:

– De har ett yrkande om delpension, och det är som du vet en Almegakänslig fråga. Den har ju varit uppe i våra förhandlingar med Unionen.

Men GS-fackets yrkande gäller ju inte deltidspension, utan bara en möjlighet att gå ner i arbetstid efter 60 års ålder?
– Problemet är att det ändå hänger ihop, svarar Nils Bergh.

Om kravet bara skulle gälla en möjlighet att gå ner i arbetstid, inte extra avsättningar till pensionen – hade Almega då kunnat gå med på det?
– Det är en väldigt hypotetisk fråga, säger Nils Bergh. GS yrkande hänger ihop med en avsättningsdel, det kommer det att göra.

För närvarande har GS-facket och Almega inga kontakter, och Medlingsinstitutet har inte utsett någon medlare. Enligt Nils Bergh kan medlare komma att utses senare under måndagen.

LÄS OCKSÅ

Strejkvarsel i tidningsbranschen

Ingenjörer ger upp om flexpension

Avtal klart för Unionen

Unionen släpper krav på flexpension

Unionen: ”Vi är besvikna”

Olovlig strejk för tjänstemän

Beslut om strejk avslöjas 21 april

Industriarbetsgivarna: ”Vi vill att våra anställda ska ha bra pensioner”

Inget undantag från strejk för PTS

Tjänstemannastrejk avgörs på onsdag

Tjänstemannastrejk skjuts upp

Unionen: SVT uppmanar folk att bli strejkbrytare

Almega vill stoppa strejk för flexpension

Därför bråkar Almega och facken om flexpension

Almega granskar facket

Unionen utvidgar strejkvarsel

Svart i rutan om Unionen strejkar

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Nära strejk för tjänstemän

Tjänstemän laddar för konflikt

”Inte alls nära varandra om flexpension”

Tjänstemän laddar för storkonflikt