Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fabi förlorade ett finger och skadade ett annat när han arbetade som papperslös. Arbetsgivaren lovade att stå för sjukhusräkningen. När den visade sig vara på 45 000 kronor ångrade han sig.

Fabi har varit i Sverige i två år. Sedan en tid tillbaka jobbar han vitt med tillstånd. Men liksom många andra började han arbeta utan.

– I stort sett alla jag stött på som väntar på tillstånd jobbar svart. Inte varje dag, men dagar eller timmar då och då. Du överlever inte utan att jobba, säger han.

Själv hamnade han hos en man som hade både vit och svart arbetskraft. Fabi körde bil och levererade varor. En dag skulle han hålla i ett föremål som skulle sågas. Han hade berättat att han aldrig jobbat inom byggsvängen. Elsågen slinter, Fabis hand hamnar under och ett finger sågas av, ett annat skadas rejält.

Arbetsgivaren blir nervös. Fabi får instruktioner om att han ska säga till sjukhuspersonalen  att det hänt på fritiden, annars kan Fabi få problem med myndigheterna, ”de kanske skickar ut dig”. Ett dygn för att försöka få tillbaka fingret som sågats bort, vilket inte går, kostar 45 000 kronor.

Arbetsgivaren hade först lovat att ersätta honom, men när räkningen visade sig vara på den summan var det för dyrt. Nu, efter hjälp från Fackligt center för papperslösa i Stockholm, har arbetsgivaren gått med på att betala. Hittills har han fått 9 000 kronor.

– Först tyckte jag att det lät som en enorm summa. Men för många svenskar är det en månadslön. Och jag förlorade något som aldrig kommer tillbaka.

Efter skadan fick han jobb på ett städföretag. Han fick provjobba i tre dagar utan lön. Han ansågs för långsam. I dag jobbar han på ett annat städföretag, deltid, vitt och med tillstånd och tjänar 13 000 kronor i månaden. Ingen vill jobba svart, säger han.

– Det går inte att jämföra med vitt. Nu har jag en schyst arbetsmiljö, försäkring och det känns riskfritt. För den som anställer svart har personalen ingen betydelse. Det enda som räknas är business.

Han säger att han inte ser någon lösning för svartjobb och papperslösa.

– Man kommer hit, kan inte systemet, är helt ensam. Och du vill alltid jobba. De vet att vi behöver jobb och att vi accepterar allt.

FOTNOT: Fabi heter egentligen något annat.

LÄS OCKSÅ

Svårt att sätta åt de som anlitar svart

”Polisen måste fortsätta att utreda de här fallen”

Arbetsrätten för papperslös arbetskraft

Inga nya fackliga centra för papperslösa – trots kongressbeslut