Stefan Löfven (S). Foto: Christine Olsson/TT

Industriavtalet har fungerat bra och inneburit en lång rad av år med reallöneökningar, konstaterar statsministern. 

LÄS OCKSÅ Industriavtalet kan vara dödsdömt

Arbetsgivarna ifrågasätter industriavtalet för att det inte stärkt konkurrenskraften sedan finanskrisen. Hur ser du på det?
– Vad de är missnöjda med är nivån i så fall. Arbetsgivarna har naturligtvis sin uppfattning om avtalet och löntagarna sin. Ofta brukar arbetsgivarna tycka att det blir för dyrt och löntagarna att det blir för lite.

När dagens version av industriavtalet signerades 2011 var Stefan Löfven ordförande i IF Metall och en av de 24 undertecknarna.

– Som alla kan se, bättre resultat i reallöneutveckling finns inte.

Han kan industriavtalets innehåll och syfte på sina fem fingrar. Industrin ska gå först och bestämma lönenivåerna för hela arbetsmarknaden. Han är dock noga med att påpeka att regeringen inte ska blanda sig i lönebildningen.

– Märket som princip är viktigt och det har politiken uttryckt till Medlingsinstitutet. Den internationellt konkurrensutsatta sektorn måste avgöra hur stora löneökningar vi har råd med.

Han bedömer att arbetsgivarna snarare är besvikna över nivåerna på löneökningarna, än på avtalets roll som rikslikare. Inte heller ser statsministern något omedelbart problem med den svenska konkurrenskraften.

– För första gången på mycket länge tar vi nu marknadsandelar inom exporten, säger Stefan Löfven.

LÄS OCKSÅ

Industrifack stöttar krav på flexpension

Industriavtal klart

Nej till industrins lönebud

Industrins påskbud för avtal

Konflikt risk ökar dag för dag