Ned för en brant stentrappa, upp med nyckeln och så röja lite på det överbelamrade bordet inne lokalen. Tisdagar är mötesdagar för SSU i Lund och ordföranden Alma Carlsson är ute i god tid.

”I Lund fläktar alltid historiens vingslag”, skrev justitie- och migrationsministern Morgan Johansson i en jubileumsskrift för Lunds socialdemokratiska studentklubb för tjugo år sedan. SSU:s källarlokal är inget undantag.

På den hjälpligt städade toaletten sitter en bleknad affisch med Ingvar Carlsson, ordförande för Lunds S-studenter 1957-1958. I en bokhylla återfinns också en gammal bild på en av Carlssons efterträdare, Morgan Johansson.

Samtidigt som Alma Carlsson förbereder SSU:s möte avrundar migrationsministern ett besök i halländska Hyltebruk. För bara två dagar sedan stod de i samma talarstol, men på olika sidor av debatten, vid partiets distriktskongress i Skåne. Kravet från bland andra Lunds arbetarekommun gällde att ”återställa en anständig asylpolitik”. Det blev storstryk för dem som ville mildra regelverket. När dagen var slut stod några få socialdemokrater kvar på barrikaderna.

162 877 är en siffra som kommer att gå till historien. Så många sökte asyl i Sverige 2015. I augusti var antalet 11 746. Den 6 september höll statsminister Stefan Löfven tal på Medborgarplatsen. ”Mitt Europa bygger inte murar”, förklarade han.

I slutet av månaden hade antalet asylsökande fördubblats. Det dröjde tio veckor innan den politiska omsvängningen kom, men då blev den å andra sidan rejäl. ID-kontroller, skärpt anhöriginvandring, tillfälliga uppehållstillstånd. Fotbytet föreföll totalt.

Frihet, jämlikhet och solidaritet. Vart tog de stolta orden vägen? undrar oroliga socialdemokrater. Vad betyder vägvalet för framtiden?

Politisk depression. När Alma Carlsson var på SSU-kurs efter nyår upplevde hon en kollektiv melankoli.

– Vår höstkampanj hette Öppna Europas portar. Regeringens politik är som ett slag i ansiktet på dem som flyr. Vi fattar ju att det är en svår situation, men det känns som om man har gett upp.

Hon är oroad över vart socialdemokratin är på väg.

– Ska vi sjunga Nationalen nu i stället för Internationalen? Socialdemokraterna är inte bara de svenska medborgarna och de svenska arbetarna. Vi måste värna den internationella rörelsen.

Främmande idéer letar sig också in i regeringens politik, tycker hon.

– Det finns en risk för att man offrar välfärden för en borgerlig uppfattning om att bara en viss kvot av flyktingar ryms om vi ska ha dagens nivå på välfärden. Men man kan inte sätta människor mot välfärd.

Inte heller i retoriken står man upp tillräckligt för de ideologiska grundvärdena.

– Det pratas om invandringen i ord som systemkollaps och kris och panik. Om flyktingarna målas ut som en avhumaniserad massa riskerar det att leda till ett mer främlingsfientligt samhälle.

Kommunalrådet Elin Gustafsson (S) ser helst att partiet väljer en annan väg. Foto: Björn Lindgren/TT

Att gå mellan Lunds domkyrka och Rådhuset, där kommunalrådet Elin Gustafsson (S) sitter, tar inte längre tid än att den som är religiöst lagd hinner läsa fem Fader Vår. Under många – borgerliga år – var flyktingmottagandet lågt i kommunen, men nu finns ett blocköverskridande samförstånd om att det ska ökas.

Om Alma Carlsson är arg så är hennes föregångare på posten som SSU-ordförande mer nedtonad.

Men Elin Gustafsson var en av socialdemokraterna som i en debattartikel i Aftonbladet kallade partiets flyktingpolitik för cynisk och retoriken för avhumaniserande. Hon vill så ”snabbt som möjligt” återgå till det gamla regelverket.

– Jag har respekt för att det är en svår situation som regeringen var tvungen att lösa. Men vi måste prata om det positiva med att välkomna människor på flykt. Människors lidande upphör inte för att de inte kan ta sig till Sverige.

Det finns inget annat alternativ än att se dem som kommer hit som en tillgång, menar hon. Socialdemokraterna har klarat stora samhällsutmaningar förr och kan göra det igen. Det kräver, förklarar Elin Gustafsson, att välfärden, bostadsbyggandet och arbetsmarknaden stärks – en uppgift som partiet måste klara oavsett flyktingströmmen.

– Men det kommer nya vägval i framtiden och då är det viktigt att vi alla är med och påverkar politiken åt rätt håll. Alltså en annan väg än den vi börjat gå nu.

I Lund är Danmark aldrig långt bort. Socialdemokraternas gruppledare i folketinget, Henrik Sass Larsen, skrev före jul i Politiken att hans parti ska göra allt för att begränsa antalet flyktingar som inte kommer ”från väst”. Välfärdssamhället ska inte ”offras” i ”humanismens namn”.

Är du rädd för att din socialdemokrati ska bli mer lik den danska?
– Det finns inte i min tankebild. Det är inte den vägen vi vill gå. Vi är många som kommer att kämpa för att så aldrig sker, säger Elin Gustafsson.

Migrationsminister i centrum. Regeringens flyktingpolitik är ännu hetare stoff än vanligt. Foto: Jessica Gow/TT

Ingen människa är en ö. Om någon mening ur det socialdemokratiska partiprogrammet stannar kvar så är det den. Skriven av en 1600-talspoet. Men det finns andra formuleringar som socialdemokrater sannolikt vårdar lika ömt, som: ”Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål”.

Morgan Johansson är ofta i Lund. Han bor där. Arbetet kräver emellertid att han är i Stockholm. Hans kontor ligger i samma byggnad som statsministerns.

Ministern med ansvar för migrationsfrågor har en hård svår höst bakom sig.

– Vi vill naturligtvis göra så mycket som möjligt för att kunna hjälpa så många som möjligt. Det är svårt att säga att vi inte kan ta emot fler när man vet hur de lider i flyktingläger. Jag har själv sett det.

Men höstens siffror talade sitt eget språk, menar Morgan Johansson. På bordet ligger en kurva över det kraftiga asylmottagandet. Migrationsministern skjuter fram den när han vill understryka hur allvarligt läget var. Men det var akut på mer än ett sätt.

– Man måste fundera över vad som hade hänt om vi inte hade agerat. Jag tror att många medborgare upplevde det som att myndigheterna tappade kontrollen och ett land är i ett väldigt farligt läge när medborgarna upplever det.

En gång är en sak, säger Morgan Johansson.

– Inträffar det igen då förlorar man förtroendet för den politiska ledningen. Dessutom finns det en risk att medborgarna börjar dra sig mot mer auktoritära strömningar.

Och tillägger:
– Jag tror att det kan få konsekvenser för hur man röstar, om man säger så.

Sedan regeringen lagt fast sin tuffare politik är Socialdemokraternas opinionsstöd åter i nivå med hur det såg ut före flyktingströmmen.

Tvingades ni kompromissa med de socialdemokratiska grundvärdena?
– Vi har aldrig haft fri invandring som idé. Den ska vara reglerad. De med flyktingskäl får stanna. Detta kombineras sedan med omfattande bistånd till fattiga länder. Men flyktingpolitiken har alltid varit ett etiskt dilemma för socialdemokratin. Det ställs så klart på sin spets när så många kommer.

Kommer den här politiken att påverka partiets ideologiska vägval?
– Vi har aldrig någonsin svajat på våra värden. Men det handlade om en praktisk situation som vi måste lösa. Jag ser inte att det skulle påverka våra grundläggande värderingar.

Betyder det att ni inte går samma väg som de danska socialdemokraterna?
– Jag vill inte recensera Danmark. Men där finns en annan ton i debatten än här. Vi kommer inte att gå in för en annan grundlinje än den vi har haft tidigare. Det här är inte en omsvängning i partiets ideologiska riktning utan vi ska tillbaka till den lagstiftning vi har haft, försäkrar Morgan Johansson sina partikamrater i Lund.

Samtidigt hoppas han att de ska minnas siffran 162 877.

– Och att man ska känna en viss stolthet över den. Jag gör det i alla fall.

LÄS OCKSÅ

S-kris del 1: Finns det ett Arbetarparti?

S-kris del 2: Tiden rinner iväg för socialdemokratin

Socialdemokrater från Lund

[caption id="attachment_126072" align="alignnone" width="200"]Alma Carlsson, 18 år. Gymnasist. Ordförande för SSU i Lund, 2014- Alma Carlsson, 18 år.
Gymnasist. Ordförande för SSU i Lund, 2014-[/caption]

[caption id="attachment_126073" align="alignnone" width="200"]Elin Gustafsson, 26 år. Kommunalråd. SSU-ordförande åren 2011-2013 Elin Gustafsson, 26 år.
Kommunalråd. SSU-ordförande åren 2011-2013[/caption]

[caption id="attachment_126071" align="alignnone" width="200"]Morgan Johansson, 45 år. Justitie- och migrationsminister. Ordförande för Lunds S-studenter 1991. Morgan Johansson, 45 år.
Justitie- och migrationsminister. Ordförande för Lunds S-studenter 1991.[/caption]