Foto: Carl von Scheele

Reza ville förverkliga sin ungdomsdröm och satsade en miljon kronor på utbildningen till pilot. I januari berättade Arbetet om hur hans arabiska efternamn stoppat karriären, men nu har han fått jobb. – Förhoppningsvis kickar det här igång min karriär.

LÄS OCKSÅ Arabiskt efternamn stoppar pilotjobb

Det blev en god middag i slutet av förra veckan när Reza fick beskedet om anställning. Reza, som egentligen heter något annat, hade sökt hundratals jobb utan att ens komma på intervju. Han såg hur kurskamrater med sämre resultat fick kliva in i cockpit på stora pastsagerarplan, men inte han.

Först när han använde sin mors efternamn i ansökningshandlingarna fick han chans till intervju, men ändå inget jobb.

Häromveckan lossnade det. Då kom beskedet om anställning och det gällde en ansökan som skett utan att dölja hans arabiska namn på något sätt.

– Äntligen! Jag blev så glad. Nu hoppas jag att nya portar öppnar sig för mig och att jag kommit förbi den period när jag sökt jobb efter jobb utan att ens få svar.

Under april kommer han att gå en introduktionskurs på det europeiska bolag som anlitat honom. Därefter får han besked om vilken bas han ska utgå ifrån och ett schema.

Senast i maj räknar Reza med att sitta bakom spakarna som styrman när en Boeing 737 lyfter från en flygplats någonstans i Europa.

Till en början är tjänsten en provanställning på sex månader. Vägen till denna anställning var inte spikrak, utan gick via kontakter som han fått genom sitt envisa sökande av lediga jobb. När Arbetet träffade honom i januari sa han:

– Jag har kommit till den punkt där jag är beredd att byta efternamn om det leder till mer respons på mina ansökningar. Men det skulle vara trist om jag måste göra det.

Nu behöver Reza inte ta till en så pass drastiskt åtgärd. Karriären har börjat.

Forskaren Moa Bursell har tidigare visat att arabiskt eller afrikanskt efternamn är till stor nackdel för den som söker arbete. Hennes slutsats är att anställningen blir verklighet tillslut även om det tar längre tid för dessa grupper.

– Namnbyte förbättrar för individen, men förbättrar inget i samhället, därför kan jag inte rekommendera det, sa hon till Arbetet i januari.

LÄS OCKSÅ:

”Fel” namn en stor nackdel

Facket: Svår arbetsmarknad för piloter över hela världen