Anna-Karin Hatt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hotet om strejk inom tjänstesektorn har minskat något. I nästa vecka träffar Unionen åter sina motparter på Almega för att försöka lösa den kniviga frågan om flexpension och få ett nytt löneavtal.

Vi laddar för strejk! Tiden för förhandlingar har i princip löpt ut. Så lät det från Unionen i onsdags när förbundsordförande Martin Linder varnade för att ett konfliktvarsel kunde komma inom några dagar.

Problemet för Unionen är att arbetsgivarna vägrar gå med på flexpension, en förmån som privatanställda tjänstemän inom industrin har.

Men sedan industriavtalet blev klart på torsdagskvällen har förutsättningarna förbättras för förhandlingar på alla andra området. Därför beslöt Unionen redan på fredagsmorgonen att återuppta förhandlingarna med Almega i nästa vecka. Den här gången tänker man föra förhandlingarna branschvist. Fem olika avtal har gått ut.

– För alla andra privatanställda tjänstemän som finns inom de olika arbetsgivarorganisationerna i Svenskt Näringsliv finns flexpension på plats sedan 3 år tillbaka, sa Martin Linder tidigare i veckan till Arbetet.

– Det är orimligt bara för att man jobbar på ett företag som tillhör Almega inte ska ha det villkoret.

På Almega säger vd Anna-Karin Hatt att både Unionen och Sveriges Ingenjörer är välkomna tillbaka till förhandlingsbordet, men de måste röra sig från sina tidigare ståndpunkter i frågan om flexpension.

Inom Svenskt näringsliv ser man uppgörelsen i industrin, 2,2 procent varav 0,2 procent sätts av till delpension/flexpension, som riktmärket för löneökningar på alla områden.

– Nivån är hög, kanske för hög, säger Anna-Karin Hatt.

– Egentligen ingår inte flexpensionen i märket. Industrin har valt att sätta av två tiondelar av märket på 2,2 procent till pensionen.

Medlemsföretag kan komma att lämna Almega och andra avböja att gå med om flexpension införs i kollektivavtalen, bedömer Almega.

Kan en avsättning med omkring en 50-lapp per anställd (0,2 procent) leda till sådana konsekvenser?
– Frågan är fel. I förra avtalsrörelsen fick våra medarbetare ut märket i lön. Det viktiga är modellen för flexpensionen, att det blir ett individuellt val och verklig individuell avräkning på lönen.

– Vår modell sker avsättningen från löneutrymmet.

I industrin är modellen just sådan, av en ökad kostnad på 2,2 procent för företagen avsätts 0,2 procent till delpension.

Hur ser du på det?
– I så fall borde det inte vara några problem att komma överens om en individuell avräkning.

Nu finns ett riktmärke att förhålla sig till: Löneökningar på 2,0 procent och 0,2 procent avsättning till felxpension/delpension.

LÄS OCKSÅ

Många LO-förbund nära avtal

Avtal klart för Pappers

Ledare: Rimligt och ansvarsfullt avtal

Industriavtal klart

Carl von Scheele