Förhandlingarna mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega har havererat på frågan om flexpension. Nu laddar facken för strejk. Inga nya träffar med motparten är inplanerade innan avtalet löper ut vid midnatt på torsdag.

 – Tiden för förhandlingar har i princip löpt ut, säger Martin Linder, förbundsordförande i Unionen.

Han betonar orden ”i princip” och håller därmed dörren lite grand på glänt för ytterligare samtal med Almega de närmaste dygnen. Samtidigt säger han:
– Vi har ingen förhandlingslösning med Almega i sikte. Det ligger inte många dagar bort innan vi lägger ett varsel mot Almega.

Anna-Karin Hatt, vd Almega, anklagar facken för att i förtid ha avslutat förhandlingarna.
– Det finns tid kvar för förhandlingar. Almega har inte lämnat förhandlingsbordet. Vi vill fortsätta. Det finns flera vägar att pröva, säger hon och tillägger att pensioner är en komplicerad fråga som lämpar sig dåligt för konflikt.

Men det är ingen tvekan om att Unionen spänner musklerna och visar upp sin styrka för arbetsgivarna. Med en välfylld konfliktfond, kan de utan svårighet blåsa till strid i tjänstesektorn. Unionen brukar kallas världens rikaste fack.

Internt säger man sig aldrig ha mobiliserat så kraftfullt för en konflikt som i år. Och bara för ett par veckor sedan åkte Martin Linder tillsammans med Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson på turné till landets storstäder och peppade medlemmarna inför tanken på konflikt.
– Jag kan bara konstatera att avtalet löper ut den sista mars. Nu fokuserar vi dygnet runt på industriförhandlingarna, säger Martin Linder, förbundsordförande i Unionen.

Förhandlingarna med Almega står helt still just nu och inga förhandlingstider är utsatta de närmaste dagarna.
– Exakt när, var och hur vi har planerat varsel får återkomma till, men vi har inte lyckats få en förhandlingslösning, säger Martin Linder.

Inte heller på Almega säger man sig vilja ta initiativ till nya överläggning just nu. Anna-Karin Hatt anser att bollen ligger hos facket.
– Vår dörr står öppen. Det är Unionen och Sveriges ingenjörer som sagt nej till fortsatta förhandlingar.
– Alla de förhandlingstillfällen som varit har Almega tagit initiativ till. Jag är beredd att vilken dag som helst fortsätta förhandla.
– Det är oerhört märkligt att facken väljer att lämna förhandlingsbordet just när vi fått igång realförhandlingar och mycket tid återstår, säger Anna-Karin Hatt.

Den stora stridsfrågan är flexpension, som är tjänstemännens benämning på avtalad delpension. Inom industrin finns förmånen redan för både tjänstemän och arbetare.
Nu kräver fackens att den också införs i tjänstesektorn. Per år ska 0,5 procent avsättas till denna lösning.

Arbetsgivarna sa nej i förra avtalsrörelsen och har också i denna varit mycket negativ till förmånen. I värsta fall kommer företag lämna arbetsgivarorganisationen när de tycker kollektivavtalet blir för dyrt, har Almega varnat.

En omsvängning skedde för ett några veckor sedan när Almega kom med ett motbud. En flexpension skulle vara möjlig om individen fick välja om pengarna skulle gå till pension eller högre lön.

Facket har haft flera invändningar mot en sådan konstruktion, bland annat skulle anställda på ett nytt företag som tecknar kollektivavtal behöva gå ner i lön om de skulle få flexpension enligt arbetsgivarnas förslag.

De båda fackförbunden har lagt ett eget förslag med individuell lösning. Avsättning till flexpensionen skulle vara obligatorisk, men den som vill avstå från avsättning och istället få högre lön skulle vända sig till pensionsbolaget Collectum och meddela sitt beslut.

Den lösningen har arbetsgivarna sagt nej till.
– Det tyder på att de inte värnar individens val, utan företagets val att kunna smita undan kostnaden för en obligatorisk avsättning som kommer alla till del, säger Martin Linder.

De fackliga kraven mot Almega ligger på 2,8 procent, alltså på samma nivå som kraven inom industrin.