Tummen upp för LO:s pensionsförslag

STOCKHOLM 20150923 Socialfˆrs‰kringsminister Annika Strandh‰ll (S) presenterar Âtg‰rdsprogram fˆr ˆkad h‰lsa och minskad sjukfrÂnvaro. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300

Annika Strandhäll positiv till LO:s pensionsrapport. Foto: Maja Suslin/TT

LO:s förslag om att förlänga rätten till sjukersättning till 67 år och införa en ”gas” i pensionssystemet tas emot väl av politikerna i riksdagens pensionsgrupp.

LO:s pensionsutredning, vars slutrapport publiceras under tisdagen, sätter fingret på svagheterna i det allmänna pensionssystemet. En arbetare som går i pension efter 45 års heltidsarbete får nätt och jämt 60 procent av sin slutlön i pension. Och då är tjänstepensionen inräknad. Också ”mönsterarbetare” som jobbar från 20 år till 65 och aldrig är sjuka eller hemma med barn måste lita till garantipension och bostadstillägg.

LO:s mål är att de 60 procenten i total pension ska öka till 70. För att nå dit finns två huvudvägar. Antingen jobba längre upp i åldrarna, eller avstå löneutrymme för att kunna betala in högre pensionsavgifter.

LO förordar i huvudsak den första vägen, precis som nästan alla politiker. Därför var det kanske inte så konstigt att LO:s förslag togs emot väl vid den debatt med politiker ur riksdagens pensionsgrupp som hölls i Stockholm i dag, tisdag.

– Jag gillar tanken på en ”gas” i pensionssystemet, säger riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng (M), en av veteranerna i pensionsgruppen. Den skulle göra det lättare att förbättra pensionerna ganska snabbt. Som systemet ser ut i dag blir det först de som är födda på 1980-talet som får högre pension om vi skulle höja pensionsavgifterna.

Lite mer oväntat är stödet för LO-kravet att sjukersättning och sjukpenning ska kunna betalas till 67 års ålder i stället för 65. Reformen skulle göra det möjligt även för slitna arbetare att vänta med pensionsuttaget, och på så sätt få högre pension.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger ja direkt, och även Lars-Arne Staxäng stämmer in, med förbehållet att han knappast har sitt parti med sig.

– Om vi vill förlänga arbetslivet är det konsekvent att socialförsäkringarna följer med. Även om sjukersättning till 67 år kostar väldigt mycket pengar.

LO:s pensionsrapport radar upp förslag till hur arbetsmiljön kan förbättras, från skärpta krav på arbetsgivarna till ökad forskning. Samtidigt visar LO:s arbetsmiljörapporter att väldigt lite har förbättrats i särskilt de kvinnliga medlemmarnas arbetsmiljö sedan början av 1990-talet.

Därför är det svårt att veta om bättre arbetsmiljö verkligen kommer att leda till längre arbetsliv och högre pensioner, medger LO.

– Jag är optimist, säger Annika Strandhäll. Se hur arbetsmiljön för industriarbetare har förbättrats genom åren! Nu är det dags att göra något åt kvinnornas arbetsmiljö.

– Då är bättre bemanning viktig, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin. Kommunals medlemmar behöver fler kollegor.

– Det måste bli lättare att byta jobb, säger Lars-Arne Staxäng. Och det måste bli möjligt att gå ner i arbetstid när pensionsåldern närmar sig, så att man orkar några år till.

Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, har lätt att skriva under på de flesta av LO-förslagen. Men han ifrågasätter om de räcker.

– LO är lite väl försiktiga. Problemen är akuta. Avgifterna till det allmänna pensionssystemet borde höjas rätt rejält redan nu.

– LO väljer senare pensionering framför höjda pensionsavgifter. Men det går inte att välja, vi är tvungna att använda båda metoderna.

LÄS OCKSÅ:

Ledare: Usel pension för de lägst avlönade

LO-rapport: Pensionerna alldeles för låga

LO sågar premiepensionen

Trots ett helt arbetsliv blir LO-medlemmen fattigpensionär

Mårten Martos Nilsson
08-725 52 13

Kommentera den här artikeln

 • Tobias

  Man minns hur hårt man kämpade ( tog fajten ) för inte så länge sedan 1900-talet kanske, för att sänka pensionsåldern från, just, 67 till 65 år.

  Varför vill man tillbaka till något som man har erhållit efter hårt kämpande med blod, svett och tårar?

  Som pensionär, oavsett om det är som ålderspensionär eller som sjukpensionär, skall man ha rätt till sin pension så länge man lever och har hälsan.

  Och siffrorna man leker med här, stämmer nog inte allas. För dom flesta får nog inte ens 49% av sin lön i pension. Villkoren verkar vara till arbetsskadades/pensionärernas nackdel. Igen.

  Försämringar skall inte ingås i en ohelig allians mellan LO-TCO eller politiska aktörer, till nackdel för det stora flertalet.

  Kan inte tänka mig att någon arbetsskadad eller ålderspensionär tycker att detta är okej.