Syndikalisternas SD-blockad fel enligt Arbetsdomstolen

STOCKHOLM 2015-09-09 Reklam p SL-bussar fˆr Marginalen Bank Foto: Daniella Backlund / SvD / TT / kod 30585 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro **

Foto: Daniella Backlund/TT

Inför valet 2014 utlyste syndikalistiska Bussarbetarsektionen en blockad mot Keolis bussar i Stockholm som under några veckor hade reklam för Sverigedemokraterna.

Sektionen ansåg inte att de behövde ta hänsyn till varselskyldigheten, som är sju dagar. På sin hemsida förklarade de, med adress bussföretaget och medlingsinstitutet: ”Orsaken till blockaden är att arbetsköparen, genom att i samarbete med SL distribuera rasistisk reklam, äventyrar bussförarnas arbetsmiljö.”

Enligt sektionens eget resonemang var det alltså farligt för förarna att köra bussarna, varför någon varseltid inte skulle behövas.

Detta resonemang godkänner dock inte Arbetsdomstolen, som finner att sektionen har brutit mot medbestämmandelagens bestämmelser om skyldighet att varsla, liksom mot skyldigheten att ange stridsåtgärders omfattning. Bolaget blev därmed fråntaget möjlighet att vidta eventuella motåtgärder för att kunna hantera följderna av blockaden.

Förutom 70 000 kronor i allmänt skadestånd får sektionen betala motpartens rättegångskostnad på 120 000 kronor.

Birgitta Ländin
08-725 52 18

Kommentera den här artikeln

  • mikael

    Oroande när klassdomstolen i delen av domen om utsträckning av varslet menar att alla fackföreningar måste skicka in medlemslistor till arbetsköparen under eller inför konflikter. Thatcherskt. Och om man läser sakframställningen verkar det inte heller så säkert att man brast vad gäller tidpunkterna heller. Men det värsta är väl att domstolen går emot även kommunals skyddsombud, som också de lade skyddsstopp för uppgifterna tidigare. Syndikalisterna kanske fick betala en del för domen, men de vinner good will bland de andra på golvet