Snabbspår klart för undersköterskor

STOCKHOLM2015115 ***Best Arbetet*** Anneli Nordstrˆm, ordfˆrande Kommunal, fotograferad p Kommunal, Hagagatan. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Annelie Nordström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett snabbspår för undersköterskor är klart. SKL och Kommunal är överens om formerna för hur nyanlända ska lotsas in i välfärdsjobb, uppger Annelie Nordström.

Under de närmaste tio åren krävs 160 000 nya undersköterskor bara för att ersätta dem som går i pension. Sveriges kommuner och landsting och Kommunalarbetarförbundet har nu ett avtal klart för ett så kallat snabbspår som ska öppna upp för nyanlända flyktingar att framför allt hitta jobb inom äldreomsorgen.

– Vi har precis kommit överens med vår motpart och har lämnat ett förslag till Arbetsförmedlingen om ett snabbspår för undersköterskor, berättar Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Snabbspåret kommer, uppger hon, att innehålla praktik, svenskundervisning samt vissa yrkeskurser som ingår i en undersköterskeutbildning.

– På så sätt öppnar vi upp för att man ska komma in i branschen.

Hur stora volymer det kommer att handla om går inte att säga, menar Annelie Nordström

– Men varenda en behövs. Varenda en behövs. Det är en sådan brist.

Hur lång tid det kommer att ta för att gå igenom snabbspåret beror helt på vilka grundförutsättning som finns.

– Det hela börjar med att man får validera vilka erfarenheter man har med sig. De flesta saknar ju en yrkesutbildning på det här området. Men de har kanske erfarenhet av att ta hand om familjens och släktens äldre. Då har de det i bagaget.

Därför går det inte att säga hur länge det dröjer förrän en person är ute i jobb:

– Man kan inte säga att det kommer att ta x antal veckor. Det kan vara allt ifrån tio veckor till ett år, säger Annelie Nordström.

Lena Hennel
Tel: 08-725 52 08

Kommentera den här artikeln

 • Marianne

  Det här är inte okej, hur kan det ens än gång vara försvarbart när vi samtidigt pratar om kompetenshöjning och högre lön, vem/vilkas intressen jobbar Annelie Nordström och kommunal för nu?
  Eller är det så illa att attendoaktierna kräver detta eller har medlemsantalet sjunkit så katastrofalt att de helt iskallt räknar med att de nyanlända ska fylla tomrummet.

 • Emelie

  Men är ni roliga?! Alla vi andra som har pluggat 3 år då? De ska få glida in i yrket på ett bananskal, inte okej! De ska ha lika lång utbildning som alla andra och de ska definitivt gå kurser så de klarar det svenska språket! Min fråga är bara: Kommer de få bidrag för att läsa till detta?? Eller får de göra som alla andra, att ta ett studielån som de måste betala tillbaka?! Det måste ju för fan vara lite rättvisa!

 • Hanna

  Det här är ju vansinne! Undersköterskeyrket nedvärderas med denna idé. Jag hoppas att det här snabbspåret inte blir verklighet. För våra äldres skull! Att ta hand om sina släktingar kan inte jämföras med att arbeta inom vården.
  http://hannafialotta.blogg.se

 • Kicki Bogren

  Inte fan blev jag validerad för att jag vårdat min mormor och jobbat som vårdbiträde under 30 år. Nä, jag fick sätta mig på skolbänken mina 3 år med studielån, och då kunde jag ju dessutom redan språket. ”Det kan vara allt ifrån tio veckor till ett år” säger Annelie Nordström. HUR fan ska en flykting lära sig språket OCH yrket på den tiden undrar jag. Bristen på vårdpersonal löser man inte genom att köra över alla oss som jobbat för att bli undersköterskor. Man löser bristen genom att göra yrket mer attraktivt! Annelie Nordström och Kommunal ska jobba för oss BETALANDE medlemmar och ge fan i integrations- och flyktingpolitiken!

 • Lena

  Kanske bättre att höja lönerna och ob tilläggen så kanske de som redan är utbildade stannar kvar. Ni bör också tänka på våra ungdomar som är arbetslösa och får gå till arbetsförmedlingen på olika ” söka jobb kurser” och sedan bli tvingade att söka jobb dagligen , helst i 8 timmar även om det är jobb som de redan vet att de inte har en chans att få. Satsa på våra egna först, och låt de som verkligen vill ha en utbildning få det utan att behöva ta massa studielån. Detta är bara ett hån mot oss som gått våran utbildning i flera år och sedan jobbat 20-25 år utan att se någon uppskattning i form av ersättning.

 • mihh

  Jag förstår att det behöve undersköterkor i framtiden, men varför tror ni att dem flyr till norge eller väljer att jobba med annat? Dåliga arbetsförhållanden, sparande och dåliga löner. Och nu ska ni göra snabbutbildning? jag har inget emot att det är flyktingar som ska jobba men denna snabbutbildningen är jag emot. Det är människor vi jobbar och vårdar och tar hand om. det är liv vi räddar och då är en snabbutbildning något positivt? Är det lika positivt om vi skulle säga ”ja nu saknas det 60 000 läkare så ni får en utbildning på tre år så är ni klara sen”. Vår utbildning och utbildningsgraden finns där av en anledning, vi ska kunna ta hand om människor , människor som en gång varit våra föräldrar och förfäder, de som hjälpt oss att bygga upp vårt samhälle, är inte de lika mycket värda? Ska inte de få känna trygghet i att någon som kommer ska kunna sitt arbete och veta vad de talar om och inte ha gått något snabbkurs? detta gäller både svenska och utländska, har träffat på många svenska undersköterskor som är riktiga stolpskott och som aldrig skulle satt sin fot inom vården.

  Sen självklart är det bra om de utländska får jobb, de har jag inget emot för många är väldigt ödmjuka då de behandlar många som de skulle vart sin egna familj. Men man måste kunna göra sig helt flrstådd, många hör dåligt och har dåligt att kommunicera. En del förstår inte mig och jag är svensk. Och hur lätt är det då som en som inte har svenska som förstaspråk och är helt ny i landet att förstå vad denne menar? Eller göra dig förstådd.?

  Jag säger att skärp er och gör om och gör rätt istället! Erbjud högre löner för i våra jobb är vi inte bara någon som torkar eller matar, vi är familjer, psykologer, vårdare, vi är ofta dem som ger kärlek och som lyssnar när de vill berätta något. vi är ofta dom som torkar tårarna på dem när de ropar efter sin familj. man ska kunna ta medicinska beslut även om inte ssk är anträffbar, ofta står man där själv.

  De högsta cheferna kan ju gå ut och göra vårt jobb ett tag och se vilket fantastiskt jobb vi har och vilken prestation det egentligen är att jobba med människor. Höj lönerna och se till att det finns bättre bemanning, bättre arbetssituationer! Jag har jobbat i tio år snart och jag har bara sett en försämring inom vården sedan dess.

  det är synd för det är ett så givande jobb och de är min familj som jag har med mig varje dag. Och så borde ni med se det.

 • Bente Hermanrud

  Nu får det vara slut med alla dumheter. Kanske borde satsa på oss som finns och har en RIKTIG utbildning. Detta är ett hån mot oss andra som sliter i vården . Och hur blir det med kvaliteten och patientsäkerheten ? Kanske blir det samma med läkare och sköterskor med? Skäms på er Annelie Nordström och Kommunal

 • helenleo

  Det får inte förekomma några kompromisser i vården.
  Om det är brist på personal, se då till att höja lönerna och det måste ändå bli billigare på sikt, och ta hem all den personal vi har i Norge.

  Det svenska språket Måste vara oklanderligt i dessa extremt viktiga områden – det ska aldrig någonsin kunna vara acceptabelt med missförstånd pga av språket.

  De svenska medborgare som har tagit lån för att kunna få en utbildning, skall inte bli bräddade av asylsökande som får förmåner.
  Rättvisa är A&O och det ska ingå i samhällskontraktet mellan styrande & medborgare/skattebetalare, passerar man för många gränser – kommer det att kosta mer än det smakar.

 • John Walker

  Lönedumpningen har börjat.
  Alla ni som nu har utbildning kan kyssa er själva där solen inte skiner.
  Vården kommer nu innehålla nyanlända som inte kan Svenska eller har minsta lilla utbildning.
  Kulturkrocken kommer vara monumental med alla gamla som i vården nu befinner sig.
  Nu börjar det gå riktigt åt helvete.
  Polariseringen kommer nu bara öka ännu snabbare.

 • Nordväst

  Besitter man inte den rätta utbildningen får man genomgå en fullvärdig eller kompletterande utbildning för att få fullvärdig kompetens. Det är ”skolbänken” som gäller.
  Vem vill bli opererad av läkare som inte har rätt utbildning eller vill bygga hus av byggnadsarbetare som inte har det – absolut ingen.
  Gäller att få kvalité på vården och där har undersköterskor ett viktigt uppdrag.

 • Eva Ekelund

  Detta är inte det förslag som Göran Stiernstedt föreslog i sin rapport till Regeringen och Kommunal. I rapporten föreslår han att för att säkra vården och omsorgen framöver så behöver undersköterskans roll lyftas upp och förstärkas inom vård och omsorg. För att lyckas med detta så måste det till en högskoleutbildning kopplat till licens för att utöva yrket undersköterska. Med snabbspårväg utbildningen så går SKL och Kommunal emot den föreslagna förändringen från en mycket kompetent utredare utsedd av Regeringen!

 • Katarina

  Ja och varenda svensk som jobbar på timme kan glömma att få komma in trots att de redan jobbar på timme men inte får fast för de inte har utbildning. För mig är det omvänd rasism. Det går åt helvete för Sverige. Från en trött sjuksköterska.

 • Carina

  Känner mig lite kränkt att påstå att med lite erfarenhet av äldre så är det ok att ta snabbspåret in till äldreomsorg där vi personal har fullt upp att göra vårat arbete attraktivt. Snacka om lönedumpning! Sedan kan jag tycka att vi ska fånga upp alla nyanlända genom att inte särskilja mellan dem och oss, de ska gå utbildning lika länge som vi andra.

 • Simsalablunder

  Bra att man försöker göra något åt personalbristen inom vården. Detta är en av flera olika lösningar som måste prövas, efter årtionden av onödigt gnagande på karmar, ett gnagande som för övrigt SD och Alliansen fortfarande tycker är vägen framåt på kommunal, regional och riksdagsnivå, om man bryr sig om att titta på vilka politiska förslag de i verkligheten stödjer eller själva för fram.

 • Simsalablunder

  Någon ”rättvisa” som går ut på att man ska gå igenom exakt det andra har gått igenom, har aldrig funnits och kommer aldrig finnas.
  Den felsynen andas mest missunnsamhet. Får man in fler händer i vården så minskar arbetsbelastningen hos redan befintlig personal. Det borde man applådera istället.

 • nina nilsson

  Vem/vilkas intressen jobbar Annelie Nordström och kommunal för nu? Hon skulle väl ”städa upp ” innan hon avgår och inte skita ner mer? Nu när vi är så många och så starka borde kommunal verkligen stå på sina medlemmars sida. Som flera nämnt här så finns det många duktiga och utbildade undersköterskor som p.g.a lönen (och att de inte orkar med osäkerheten med timanställning) tyvärr är tvungna att ta andra arbeten. Detta kommer tyvärr bara ge SD vatten på sin kvarn och fler kvinnor kommer lämna kommunal.