Arbetslösas standard ökar mest 2016

STOCKHOLM 20151002 PlÂnbok med de nya svenska sedlarna och nÂgra kreditkort och betalkort. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetslösa och pensionärer får mer att leva på. Studenter får mindre kvar och den som äger sin bostad riskerar också att få mindre att leva på under 2016. Det visar Swedbanks årliga rapport om hushållens ekonomi.

Att taket höjts till 25 000 (från 18 700) i arbetslöshetsförsäkringen är den enskilda förändring som ger störst effekt i årets beräkningar. Beräknat på utgifter som anses som ”nödvändiga” får en arbetslös i år kvar 1 600 kronor i månaden vid full a-kassa. I fjol gick motsvarande person istället back 1 400 kronor.

Skatten för pensionärer har sänkts och för de pensionärer som har lite högre pension kan det ge flera hundralappar mer i månaden att leva på. Dock sänks samtidigt prisbasbeloppet, vilket påverkar garantipensionen negativt.

För de fattigpensionärer blir det därför en mindre ökning av den disponibla inkomsten, runt 150 kronor i månaden. Studenter drabbas ännu hårdare av sänkningen, och får i 200 kronor år mindre att leva på än vad de hade i fjol.

Löntagarna får högre löner 2016, men högre kommunalskatt och avtrappningen av jobbskatteavdraget gör att den disponibla inkomsten inte ökar i lika hög grad som inkomsterna, konstaterar Swedbank vidare.

Höjda underhållsbidrag gör att ensamstående föräldrar i det typfall banken räknar på får 580 kronor mer kvar i månaden.

LÄS OCKSÅ:

A-kassan höjs –  efter 13 år

Birgitta Ländin
08-725 52 18

Kommentera den här artikeln

  • Tobias

    Tror inte att detta stämmer! Alla arbetsskadade får ingenting utan endast negativa saldon. FK lägger rabarber på alla höjningar med ett sänkt belopp och högre skatt.

    Summorna är inte ens relevanta för detta kan man inte leva på. Arbetslösa får ingenting heller för detta gäller bara nya personer som blivit arbetslösa och man glömmer alla dem som blivit utförsäkrade. Både från A-Kassan Och arbetsskadeförsäkringen och arbetsskadelivräntan som inte räknas upp.

    Se där vad mycket det blev i våran plånbok.

  • animalis

    När du, Birgitta Ländin skriver om arbetslösa så har du glömt nämna alla arbetslösa som är med i jobb- och utvecklingsgarantin och bara får aktivitetsstöd eller försörjningsstöd!? De får endast ca 4000 kr att leva på varje månad, vad får de för höjning….ingen alls eller!? De är ändå den största kategorin av arbetslösa, många flera än de med A-kassa. De med full a-kassa har väldigt bra betalt …sen när a-kasse dagarna är slut rasar det rejält i inkomst. Det är de som har slut på a-kassan som behöver få en höjning.