Lenita Granlund. Foto: Henrik Montgomery/TT

Andelen visstidsanställningar bland arbetaryrken i kommunsektorn har ökat mellan 2009 till 2014 från 23 till 30 procent, visar siffror från Kommunal.

Förbundet sågar en rapport från arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som säger att varannan kommunanställd vikarie får fast jobb inom tre år.

– Vad som inte framkommer är att utvecklingen under många år gått åt fel håll i de arbetaryrken som Kommunal organiserar, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i en kommentar till TT.

SKL:s studie visar att fyra procent av dem som går på ett tidsbegränsat kontrakt gör det också efter tre år. Vikariaten är vanligast bland unga under 26 år. Bland dem mellan 27 och 64 år har nästan nio av tio fasta jobb.

– Ett vikariat är en väldigt bra början för att få en fast anställning, säger Agneta Jöhnk, chef för SKL:s arbetsgivarenhet.

Kommunal gillar inte beskrivningen utan menar att SKL genom att klumpa ihop olika yrkesgrupper inte visar hur det ser ut i verkligheten.

– Det är inte konstruktivt av SKL att gömma undan den usla utvecklingen av villkoren på jobbet för den mindre gynnade knappa hälften av SKL:s alla anställda, säger Lenita Granlund.

SKL ger förbundet rätt i att antalet timanställda ökat, men förklarar det med ökad sjukfrånvaro och flyktingsituationen. Kommunal kräver krafttag:

– SKL har en riktigt skarp hemläxa att göra för att förbättra arbetsvillkoren för undersköterskor, barnskötare, vårdare, lokalvårdare med flera. Det handlar att heltid ska vara norm och att fler måste tillsvidareanställningar, säger Lenita Granlund.