Seida Trozic jobbar i ”shoppen” den här veckan. Hon ser till att leveranser av mjölk, uppackning och beställning av varor flyter på. Ekologiska råvaror står för närmare 30 procent.

– Vi är glada och stolta över att kunna ge barnen det. Jag kollar hela tiden vad som är ekologiskt vid beställningar.

Shoppen är lugnare än produktionen. Seida föredrar ändå steket och koket, de två andra stationerna i arbetslaget.

– Jag gillar att laga mat och vara runt människor. Vi jobbar tillsammans och skojar mycket.

Seida har alltid varit matlagningsintresserad. Det styrde också yrkesvalet. Hon var skolkock i Bosnien i drygt tio år och har nu hunnit jobba på Centralköket i 19 år. Matlagningen är rolig varje dag, hemma och på jobbet.

– Allt är roligt och spännande. Här har vi stora grytor och fastän vi har i samma mängd mat och likadana kryddor så smakar de inte precis likadant.

Snart går första mjölkleveransen. Seida drar vagnen genom köket, förbi köttgrytan som snart är klar. ”Kom och smaka” säger kollegerna. Grytan får klart godkänt.

Varje dag lagar de 14 anställda runt 9 000 portioner till ett tjugotal grundskolor. Utöver huvudrätten kan skolorna beställa soppa eller pasta och vegetariskt. Allergiker får sin mat lagad av två dietkockar.

En normalportion kostar knappt 15 kronor. För den summan trollar kockarna till mat från grunden som ska passa en ganska kräsen grupp.

– Det räcker att en säger blä så är det hundra barn efter som inte vill ha. Vi gör vårt bästa. De elever som är vana vid hemlagad mat är oftast nöjda.

Hon stannar till vid en ugn. Den är 17 år, men insidan är spegelblank. Matlagning utgör kärnan i arbetet, men städning är en stor del varje dag. På fredagar är det extra noggrann rengöring och under skolloven storstädar personalen.

– Vi måste hålla på hygienen så att ingen sjukdom sprider sig från oss. Och vi har aldrig fått några anmärkningar, säger Seida stolt.

Skärmavbild 2016-02-09 kl. 14.35.29

Minna Ulin, text och foto

Om Seida Trozic

56 år, skolmatskock.

Lön: 26 000 kronor per månad.

Utbildning: gymnasieutbildning från Bosnien. Har validerat sina praktiska och teoretiska kunskaper i Sverige.

Bäst med jobbet: Att man kan utvecklas hela tiden.

År i yrket: 30 år, har aldrig arbetat med annat.

Om kockar

• Det finns drygt 37 200 kockar/kokerskor. Kommunal organiserar nästan 32 000 kommun- och landstingsanställda inom kökssektorn (ekonomi- och skolmåltidsbiträden, kockar och kokerskor).

Utbildning: Gymnasiets treåriga hotell- och restaurangprogram

Lön: Medellön per månad 24 000 kronor i kommuner och 24 800 i landsting (2014).

Facktillhörighet: Kommunal eller Hotell- och restaurangfacket.

Framtidsutsikter: Goda, särskilt för den med erfarenhet och specialkunskaper.

Källor: Kommunal, Arbetsförmedlingen, Statistiska Centralbyrån.