Foto: Johan Nilsson/TT

Fartyget Whiskey Trio kan trots att nya brister upptäcks vara på väg att få lämna Varbergs hamn, där hon legat i ett par veckor. – De har åtgärdat de värsta bristerna, men samtidigt hittade vi nya, säger Tomas Åström, på Transportstyrelsen, till tidningen Transportarbetaren.

Nu är det Panama där fartyget är registrerat som ska avgöra om fartyget kan lämna Varberg, kanske redan idag, trots de nya brister den svenska myndigheten har upptäckt.

– Vi hittade ett branddetekteringssystem och ett länssystem som var ur funktion, berättar Tomas Åström. Båda de bristerna skulle kunna avhjälpas med regelbundna ronder ombord. Om flaggstaten godkänner detta accepterar vi det också, säger han till tidningen.

Whiskey Trio ligger vid kaj i Varbergs sedan snart två veckor. Lasten, bland annat raketer och ammunition har lastats över på två andra fartyg.

– Vi övervakade vilka fartyg de skulle använda genom våra datasystem och vi bedömde att de var bra, säger Tomas Åström.

De flesta besättningsmännen på Whiskey Trio har lämnat fartyget och flugits hem. Det var en sjöman som larmade Transports Göran Larsson som missförhållandena ombord avslöjades.

LÄS OCKSÅ:

Redare vill förbättra ranking

Skandalfartygets destination okänd

Ägaren till skräckskeppet: ”Facket överdriver”

Fartyg med vapen i lasten stoppat i Varbergs hamn