Transport: Slå ihop LO-facken

G÷TEBORG 2014-09-06 Transports Fˆrbundsordfˆrande Lars Lindgren talar under den Ârliga demonstrationen fˆr schyssta villkor i Âkeribranschen, p Gˆtaplatsen i Gˆteborg. Foto: Adam Ihse / TT / Kod 9200

Lars Lindgren. Foto: Adam Ihse/TT

Slå ihop LO-förbunden till ett enda fack. Så lyder Transports förslag för att stärka arbetarrörelsen, skriver Transportarbetaren.

LO samlar 14 olika arbetarfack, men nu tycker Transport att det är dags att göra gemensam sak.

– Ett gemensamt LO-förbund kan vara en väg att få slut på tjafset som hotar att spräcka LO, säger Lars Lindgren, ordförande i Transport, till Transportarbetaren.

I en motion till sommarens LO-kongress föreslår Transport att ett enda stort LO-förbund ska bildas av de olika yrkesfacken. Transport tycker att en utredning ska se över förutsättningarna för att skapa ett stor-LO.

Motionen avslutas med att det nya förbundet bör starta senast 2028 – om nu utredningen kommer fram till att en sammanslagning är möjlig.

Transport föreslår att det ska finnas sex eller sju yrkessektioner i nya stor-LO. Utöver en LO-ordförande finns det då utrymme för ett antal sektionsordföranden.

– Vi kan få en starkare arbetarrörelse igen om vi slipper gränsdragningstjafs mellan förbunden. Och det blir lättare för den som är ny på arbetsmarknaden att gå med i facket – och stanna kvar om man byter bransch. Vi får slagstyrka och kan lättare ställa upp om någon sektor ska gå i konflikt, säger Lars Lindgren.

Transportarbetaren skriver att LO:s pressavdelning säger att ingen i ledningen vill uttala sig om kongressmotionerna förrän LO:s styrelse har enats om sina utlåtanden.

Kim Nilsson
08-725 52 20 @kimnilsson83

Kommentera den här artikeln

  • Martin Berggren

    Jo fy fan på vad många plan det skulle underlätta. Bara att ”samköra” alla olika förbunds organisationer hade vart guld värt för att slippa konstiga gränser mellan olika förbund.

    Men jag kan redan se framför mig allt revir-pinkeri som skulle ske och alla konflikter med folk som vägrar se nyttan iom att dom redan tycker dom har det bra etc.

    Men jag hade lätt ställt mig bakom detta!