Anders Ferbe. Foto: Jessica Gow

Arbetsgivare i kommuner, landsting och privat tjänstesektor går till hård attack mot kollektivavtalen. Motsättningarna mellan avtalsrörelsens parter är hårdare än vanligt. Runt hörnet lurar strejkvarslen.

– Jag är mycket oroad, säger Anders Ferbe, förbundsordförande i IF Metall.

– Avtalsrörelsen kan mycket väl landa i konfliktåtgärder när två stora arbetsgivarorganisationer utmanar hela grundvalen för den svenska modellen.

Både arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och i Almega IT och Telecom kräver sifferlösa avtal som gäller tillsvidare. Almega kryddar dessutom sitt utmanande bud med krav om stora undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar. Arbetsgivarna vill avtala bort las och kunna undanta 20 procent av personalen.

– Jag hoppas att mer sansade arbetsgivare i Svenskt Näringsliv kan påverka Almega, men även SKL, så att de intar en mer pragmatisk hållning.

Anders Ferbe tror att även den egna avtalsrörelsen på industrins område kan påverkas av utspelen.

– Allt hänger ihop. Teknikföretagens företrädare är inga lamm i avtalsrörelsen. De har långtgående krav på förändringar, men står upp för kollektivavtalet och är pragmatiska.

Almegas krav på sifferlösa avtal har landat på Unionens bord.

– Avtalsrörelsen kan bli väldigt stökig. Det blir en tuff förhandling, säger Niklas Hjert, förhandlingschef i Unionen.

– Jag misstänker att kravet på sifferlösa avtal kommer på många områden inom tjänstesektorn. Det väcker väldigt starka reaktioner hos förtroendevalda och medlemmar.

Seko har också fått ta emot samma hårda krav från Almega IT och Telekom som Unionen.

– Ja, de är i stort sett identiska, säger Fredrik Bäckström, avtalsansvarig för området på Seko.

I förbundets förhandlingsdelegation ses Almegas krav som helt verklighetsfrämmande. Inte minst reagerar man på de stora undantag som arbetsgivarna vill göra vid uppsägningar.

– Den dag vi skriver på ett sådant avtal måste vi först ha tömt alla våra strejkkassor sa man i förhandlingsdelegationen, berättar Fredrik Bäckström.

LÄS OCKSÅ:

Läget i avtalsrörelsen