Personal kände sig tvungna att låsa in sig när ett storbråk uppstod på ett boende för ensamkommande barn i Lindås i Emmaboda. 19 personer misstänks för våldsamt upplopp. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

På onsdagskvällen utbröt ett upplopp på ett hem för ensamkommande barn och ungdomar i Emmaboda kommun. Missnöje med trångboddheten på hemmet, där alla delar rum, ska ha varit orsaken.

Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, har de senaste veckorna fått flera signaler om en ökad oro på HVB-hemmen. Samtidigt har myndigheten fortsatt ta emot Lex Sarah-anmälningar från kommuner som inte längre anser sig klara sitt uppdrag.

Totalt har kommunerna gjort 65 sådana anmälningar under fjolåret och början av detta år.

Arbetsmiljöverket har däremot inte agerat i någon större omfattning, vilket Arbetet tidigare berättat om. Nu ställs alltfler krav på verket från facken.

– Boendena måste vara en trygg miljö för både personal och boende, krävde Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, redan före den senaste incidenten i ett pressmeddelande.

Akademikerförbundet SSR kräver att Arbetsmiljöverket inspekterar HVB-hemmen. Förbundet ställer också flera andra krav på arbetsmiljön på boendena:

• Ensamarbete ska inte förekomma.
• Föreståndaren ska ha relevant högskoleutbildning.
• Personalen ska ha relevant utbildning för den målgrupp man arbetar med.
• Riskanalyser måste ständigt göras utifrån målgruppen och de personer som bor på boendet för tillfället.
• I introduktion för nyanställda, som även ska ges till timvikarier, måste det ingå hur man förebygger hot och våldssituationer och hur man agerar om en sådan situation uppstår.
• Även timvikarier måste få introduktion.
• Arbetsmiljöverket bör få i uppdrag att genomföra fler inspektioner av HVB-hem.

Det kom 35 000 ensamma barn och ungdomar till Sverige under 2015. Det är lika många som samtliga invånare i en medelstor svensk stad, som till exempel Falköping.

LÄS OCKSÅ:

Ingen insyn i arbetet på nya flyktingboenden

Många larm om ensamkommande

Ung kvinna dog efter knivbråk

Kommuner tyngda av asylmottagandet

Skyddstopp för hem för ensamkommande