”Aldrig sett en så aggressiv motpart”

STOCKHOLM 2012-11-22 Busschauffˆrrer p RÂstagarraget samlas fˆr att protestera mot hur de blir behandlade av arbetsgivarna. Samt framfˆra missnˆje mot facket. Fˆr Arbetet, Mats Peijer skriver. Peter Hammarin och Johan Ingelskog. Foto Erik MÂrtensson / SCANPIX / Kod 10400

Johan Ingelskog. Foto: Erik Mårtensson

Avtalsrörelsen för Kommunal kommer att bli ovanligt tuff, men det beror inte på de affärer som avslöjats i medierna. – Nej, vi har nog aldrig sett en så aggressiv motpart, som signalerar stopp för allt fackligt inflytande över lönerna, säger Johan Ingelskog.

Kommunals avtalschef Johan Ingelskog beskriver kraven från arbetsgivarna Sveriges Kommuner och landsting, SKL, som en slakt på nuvarande villkor.

Arbetsgivarna begär inte bara ett sifferlöst avtal som ska gälla tillsvidare, utan vill också slopa lägstalöner, utöka kommunalarnas arbetsskyldighet och skära i villkoren för övertid, OB, jour och förlänga semesterperioden, så att den gäller från maj till och med september.

– Vi har en motpart som intar en extrem position med sina yrkanden. SKL är en vänsterstyrd politisk organisation. Vi är på gränsen till chockade över hur pass nyliberal politik de driver.

Men Johan Ingelskog håller inte med om att konfliktrisken ökat på grund av affärerna i Kommunal eller att det av den anledningen skulle vara extra viktigt att stå upp för medlemmarna.

– Vår konfliktbenägenhet varken ökar eller minskar.

Däremot blir avtalsrörelsen ovanligt svår eftersom parterna står så långt ifrån varandra. Kommunal vill följa industrins märke för löneökningarna på 2,8 procent och begär därutöver 400 kronor extra per månad till de 130 000 undersköterskorna med starkt stöd från bland andra IF Metall.

– Vi känner fortfarande ett starkt stöd bland medlemmar för våra krav. Vi har även den allmänna opinionen med oss och stöd bland andra fackförbund i de här förhandlingarna.

– På förhandlingsenheten jobbar vi för medlemmarna. Det är inte medlemmarna som som gjort det man skriver om och vi ska leverera så bra avtal som vi förmår att göra.

De 10 000 medlemmar som begärt utträde den senaste veckan är naturligtvis ett kraftigt bakslag när avtalsrörelsen inleds.

– För fackföreningsrörelsen är en hög organisationsgrad viktig, liksom att teckna kollektivavtal för alla. I det perspektivet är det olyckligt när vi tappar runt 2 procent av medlemmarna på ett bräde. Vi vill att alla ska vara med i facket.

I nästa vecka är Kommunals avtalsdelegation inkallad för att analysera arbetsgivarens krav. Veckan därpå startar förhandlingarna.

LÄS OCKSÅ:

Två glas till fest är vanligt hos facken

Se stor sammanställning över fackförbunden och arbetsgivarnas alkoholpolicyer.

Kommunals medlemmar fick betala för safari

Hårt jobb väntar Kommunals valberedning

Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj

9 600 vill lämna Kommunal

Ordförandefrågan het i Kommunal

Kommunals jourtelefon nedringd

Krav på avgångar inom Kommunal

Ommöblering att vänta i Kommunals förbundsstyrelse

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden

Carl von Scheele
08-725 52 17

Kommentera den här artikeln

 • Simsalablunder

  ” Vi är på gränsen till chockade över hur pass nyliberal politik de driver.”

  Ja det är sant. MEN problemet är att kommuner och landsting är tvingade genom lag att balansera sina budgetar om de gått med underskott i 3 år oavsett hur ekonomin i sin helhet har sett ut och ser ut framåt.

  Så om man inte får tillskott från staten för att bl.a. balansera underskott som uppstått vid konjunkturnedgång, och inte kan höja skatter för att täcka underskottet (som då bara skulle vara en skattehöjning till inget realt värdeskapande), så tvingas kommuner och landsting istället att förstöra värdeskapande verksamhet som en åtgärd för att minska sina _nominella_ utgifter, det man felaktigt brukar kalla för att ”spara” eller ännu värre ”effektivisera”.

  Lagstiftningen säger alltså att det är viktigare att kommuner och landstings _bokföring_ ser ut på ett visst sätt efter en 3-årsperiod oavsett hur den reala ekonomin fungerar och oavsett om människors behov kan tillgodoses.

  Det är denna vansinniga ekonomiska konstruktion som ställer till det för alla partier som ämnar följa lagen, oavsett hur progressiva de vill vara och som slår mot fullt rimliga lönekrav från Kommunal.

  Ska man komma någon vart i längden måste dessa idiotiska lagar som hindrar ekonomisk utveckling i för människor viktig verksamhet bort.

  • Tobias

   Det enda som återstår då, det är att ta ut folk i en generalstrejk. Då kanske man får ett drägligt arbetsliv.

   Håller med Simsalablunder att det inte kan vara förenligt med välfärd och att sedan lagstifta om, att den inte skall ha utrymme för satsningar är vansinnigt.

   Undrar om SKL lever som dom lär vid sina egna avtalsförhandlingar? Jag tycker mig märka att där inte finns några hinder i vägen för höjningar.
   Rena Pampfasoner.

   • Simsalablunder

    Ja, det skulle definitivt behövas att man satte ner foten. Men jag har svårt att se att något sådant skulle komma till stånd idag.
    Ett massivt problem är att det råder slags konsensus om varför dessa idiotiska lagar finns, då dess policy är sprungen ur ekonomiskt teoriebygge som politiker från höger till vänster tror är vetenskap, trots att det är raka motsatsen till vetenskap.

    Denna pseudovetenskap har genererat den ena idiotpolicyn efter den andra, där massarbetslöshet är bra om den kan sägas uppnått jämvikt (vilket man hittar på i efterhand), eller att offentlig sektor ska balansera budget eller till och med gå med överskott, helt oavsett människors behov och hur realekonomin presterar.

    Så länge man i alla led tror på detta finns inget utrymme för förändring, Det är ju ”vetenskap”…