”LO-medlemmar får inte hamna på efterkälken”

STOCKHOLM 20151103 Torbjˆrn Johansson, avtalssekreterare p LO. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO. Foto: Anders Wiklund/TT

Både LO och tjänstemannafacken i PTK ser behovet av bättre pensioner. Men medan PTK begär förhandlingar med Svenskt Näringsliv om högre tjänstepension har LO inte valt väg.

Under onsdagen blev det känt att PTK har begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv om ökade avsättningar till tjänstemännens tjänstepension, ITP.

– Vi måste diskutera vad det här får för konsekvenser för vår del, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Ännu vet vi inte vad förhandlingarna leder till, eller om det ens blir någon förhandling mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

– Inom LO håller vi på med en pensionsutredning. Den måste bli färdig innan vi väljer färdväg i pensionsfrågan.

Historiskt har arbetare haft sämre pensioner än tjänstemän. Den klassklyftan, vars rötter går flera hundra år bakåt i tiden, överbryggades först 2007. Då enades LO och Svenskt Näringsliv om lika stora pensionspremier till arbetarnas Avtalspension SAF-LO som tjänstemännen redan hade inom till sin ITP.

Att arbetarna inte på nytt hamnar på efterkälken är viktigt för LO, säger Torbjörn Johansson.

– Att vi vill ha lika bra villkor som tjänstemännen kan man utgå från. Klasskillnader vill vi inte ha. Arbetsgivarna talar mycket om att de vill ha medarbetaravtal som inte gör skillnad på arbetare och tjänstemän, de får visa att de menar allvar.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert, som också är ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, säger till Arbetet att facken inom industrin har ett mycket nära samarbete om alla avtalskrav, även krav som gäller tjänstepensionen.

– Vi har självklart informerat LO-förbunden inom industrin om att vi begär förhandlingar med Svenskt Näringsliv om ITP, säger Niklas Hjert.

LO har dock inte informerats om PTK:s förhandlingsframställan, utan fick besked om den först i dag, enligt Torbjörn Johansson.

LÄS OCKSÅ:

Tjänstemän vill ha bättre pension

Mårten Martos Nilsson
08-725 52 13

Kommentera den här artikeln

 • Tobias

  Klasskillnaderna har fått fäste och detta med fackets och LO- kollektivets goda minne.
  Kanske dags att kavla upp ärmarna nu och se till medlemmarna och inte till sina egna intressen?

  Förhandlingar som man tidigare har fört, har inte gett medlemmarna någonting att glädjas åt och nu vill man slå blå dunster i dom som är kvar. Varför kommer detta nu?
  Man har ju lurat medlemmarna om man inte kan förhandla om goda villkor och bra arbetsmiljö och detta inbegriper då även villkor i arbetsskadelagen som man har valt bort då det inte ingår något som helst rättsskydd för individen vid arbetsskada. Varför?

  Man får inte ens hjälp att gå vidare med rättshjälp en gång. Varför får man inte den hjälpen?
  Vid en process står man helt ensam mot både AFA, FK och många gånger mot domstolarna man för talan mot. Varför?

  Och nu säger man att man skall utreda ”pensionsvillkoren”…Igen???? Varför det?
  Man vet ju att pensionen inte ens blir 40 % av slutlönen! Man vet att pensionen är kass på alla sätt. Men man gör ingenting för att förbättra detta.
  Det prats en massa, men man stannar vid detta. En gång i tiden sa en klok företrädare följande:
  Gärna medalj, men först en bra pension som man kan leva på.

  Men detta har dessa herrar och damer i våra organisationer glömt bort. Vem företräder man egentligen?
  Inte arbetaren eller människan på golvet. Som får katastrofala biverkningar vid arbetsskada eller pensionering.

  Vid höjd pensionsålder drabbar detta väldigt hårt, eftersom ingenting av socialförsäkringarna inte följer med upp till den nya pensionsåldern utan stoppar vid 64 år 11 månader.

  Här har facket och LO glömt att följa utvecklingen mot bättre villkor.