Blockad mot bageri i Göteborg över

STOCKHOLM 20030107 Reportage om COOP:s "bageri i butik". COOP-Konsum i Tumba Centrum. Fralla p plÂt. FOTO: Anders Wiklund/SCANPIX Code 50030 ***Uppdrag Fri Kˆpenskap***

Foto: Anders Wiklund/TT

Livs blockad mot Baka Stenugnsbageri är över. Under onsdagen slöts kollektivavtal mellan Livs och företaget.

Det innebär att Livs med omedelbar verkan avbryter blockaden som riktats mot företaget sedan den 12 januari.

– Vi tycker självklart att det är bra att bagarna nu omfattas av det kollektivavtal som gäller för bageriverksamhet, säger Christina Pedersen, ombudsman på Livs i ett pressmeddelande.

– Det är mycket viktigt för de anställda, men det är också långsiktigt värdefullt för att säkerställa att bagerinäringen ska präglas av schysta villkor och sund konkurrens, avslutar Pedersen.

Kollektivavtalet reglerar två typer av frågor: löner och allmänna villkor. Regleringen av löner handlar om lönenivåer, ob-tillägg, övertidstillägg, helglön, semesterlön, försäkringar, pensioner mm. Allmänna villkor handlar om det som inte är löner. Det kan vara anställningsformer, arbetstider, arbetsmiljö och utbildning av personalen.

Företaget har tidigare inte velat sluta avtal med Livs och i december varslade förbundet om blockad. Medlingsinstitutet kopplades in, men utan resultat.

Sedan blockaden inleddes  fördes diskussioner om att HRF (Hotell- och Restaurang facket) och Livs är oeniga om vilket avtal som ska gälla för bagare och konditorer, men det förnekas av Gerald Lindberg, andre ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet.

– HRF och Livs är som fackförbund helt eniga i frågan om avtalstillhörighet. Bagare och konditorer ska omfattas av Livsmedelsavtalet, som är ett riksavtal mellan Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet. Riksavtalet Visita-HRF är inte tillämpligt för bagare och konditorer, sade han i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ:

Livs inleder blockad mot bageri i Västerhaninge

Anders Lignell
08-725 52 02

Kommentera den här artikeln

 • MaSalt

  Samma fråga som i fallet Pau Västerhaninge. Har de anställda sämre villkor än avtalet ger? Om nej, vad är problemet o finns det i så fall en dold agenda?

 • Mrcrazybananas

  Men de har ju kollektivavtal, med ett annat förbund, HRAK. Är ju ren och skär utpressning, ansluter ni inte er till oss så blir ni blockerade…. Som sagt, det är ju inte så att de är utan kollektivavtal. Så med andra ord kan jag starta ett eget fack, och blockera ALLA företag som jag vill för att de ska sluta avtal med mitt förbund och avsluta kollektivavtalen med tex. Livs. Skäms för att vara med i ett fack när det går till så Höör.

  • Kim Nilsson

   Hej!
   Kollektivavtal är till för att skydda medlemmar från otillbörligt utnyttjande, det ger också försäkringar och avtalspension och rätt till de löneökningar fack och arbetsgivare kommer överens om.
   Vem som får sätta ett företag i blockad avgörs utifrån vilket fackförbund som har avtalsrätten på den arbetsplatsen., utifrån ett regelverk som LO-förbunden enats om. Vad som gäller här ska vi följa upp.
   Det är inte bara att starta ett eget fack och köra igång blockad. Och att kräva kollektivavtal ingår i den uppsättning verktyg arbetsmarknadens parter har i Sverige för en fungerande demokrati.
   Det finns många fördelar med kollektivavtal. En uträkning visar att du behöver minst 1100 kr i månaden för att själv betala in till de försäkringar som avtalet automatiskt ger de anställda.

   Liv Beckström, Arbetet