Hyresgästerna Alexander Westerbergs och Eva Byegårds dom över renoveringarna i Gränby är inte nådig: Uruselt rakt igenom. Foto: Henrik Montgomery

Deras hem har genomgått usla renoveringar och hyrorna höjts med tusentals kronor. Samtidigt plockar direktörerna för bostadsbolaget Rikshem ut miljoner i belöning för gott arbete. Bolagets koppling till LO ger extra bränsle åt ilskan i hyresgästernas protester.

– Skandal! Orättvist! Detta är en väldigt provokation mot oss som fått utstå sådana problem med vårt boende, säger Eva Byegård, numera pensionär, som flyttade in för 40 år sen.

I slutet av september kunde hyresgästerna, efter ihärdiga protester mot hur renoveringen av deras bostäder sköts av Rikshem, inte hålla tillbaka sin upprördhet. Tidningen Dagens Industri hade avslöjat hur bolagets direktörer och styrelseordförande fått 118 miljoner kronor att dela på. De hade fått köpa konvertibler i Rikshem och gjort en jättevinst på affären.

Avslöjandet fick hyresgästerna att anta ett skarp formulerat uttalande där de kallade ledningens miljonklipp för en provokation.

Upprördheten fick extra bränsle av att LO har inflytande i Rikshem. Det sker genom pensionsbolaget AMF, som äger hälften av Rikshem.

AMF ser ägandet som ett sätt att förvalta en del av LO-kollektivets avtalspensioner.

– Det är visserligen våra pensionspengar som förräntar sig, men pensionärerna kommer till sist inte ha råd att bo kvar. Jag tycker att LO, som har ett mycket bra bostadspolitiskt program, borde engagera sig i Rikshems agerande och ha sociala ambitioner med sitt ägande, säger Eva Byegård.

Arbetet kan dessutom avslöja att affären var riskfri för de fyra personer i Rikshems ledning som satsade på konvertiblerna. Även om värdet på bolaget skulle sjunka hade de fått tillbaka de 50 miljoner kronor som konvertiblerna kostade dem.

Med den dåligt utförda renoveringen i Gränby kommer kraftiga hyreshöjningar på tusentals kronor för varje lägenhet.

Skärmavbild 2015-12-10 kl. 13.00.08Eva Byegård har en liten, trivsam trea på nedre botten med uteplats. Trots att Eva valt det lägre alternativet för renoveringen kommer hennes hyra att höjas med 2 000 kronor i månaden när målarfärgen har torkat.

– Det blir kärvt. Jag får leva snålt och se hur länge det håller. Jag har trivts så bra och så kommer det här.

I hennes trappuppgång har var tredje familj flyttat. Redan innan renoveringen av deras lägenheter inletts letar flera av dem efter billigare boenden.

Hittills har tre fjärdedelar av de omkring 1 200 lägenheterna i Gränby renoverats, och det har satt i gång en flykt från området. Hälften av hyresgästerna har sökt sig längre ut från Uppsala centrum i jakt på lägre hyra.

– Det är nästan som om området har blivit deprimerat.

Rikshem har satt så hård press på de entreprenörer som utför renoveringen av området att den blivit slarvigt utförd. Hyresgästerna i renoverade lägenheter har ständigt fått anmäla småfel.

– Det har varit uruselt rakt i igenom, säger Alexander Westerberg, som flyttade in i en nyrenoverad lägenhet.

– Jag kom i april förra året. Jättemycket folk har tvingats flytta. Jag hade då turen att få tag på en lägenhet.

Liksom många andra har Alexander fått känna av sviktande golv, dörrar som inte passar i dörrkarmar, de undermåliga köksluckorna och bristande lås i portarna.

– Dessvärre är detta ett ganska stökigt område med många langare av droger.

Tidningen Arbetet har fått tillgång till två besiktningsprotokoll som bekräftar hyresgästernas bild. Där nämns brister i underarbete innan målning och tapetsering, dörrar i vitvaror som kärvar, altandörrar som hugger mot tröskeln, flammigt målade tak, endast grundmålade element, dålig passning av klinkers i badrum och mycket annat.

– Rikshems ledning borde få sparken, de borde gå ut och be alla hyresgäster om ursäkt – och vi borde få hyressänkningar, säger Alexander Westerberg.

LÄS OCKSÅ:

Riskfri investering för Rikshemsdirektörer

LO: Belöningarna är uppseendeväckande stora