Var tredje vill arbeta till 69

STOCKHOLM 20141017 En kvinna stÂr vid ett hˆj- och s‰nkbart skrivbord och jobbar Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060

Foto: Henrik Montgomery/TT

Var tredje svensk kan tänka sig att arbeta till 69 års ålder, enligt en undersökning som Avanza Bank låtit Sifo göra. – Pensionsåldern har diskuterats under många år och 2017 kommer politikerna antagligen att bestämma det här, säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank, till TT.

I dag kan den anställde ha kvar sitt jobb till 67 års ålder, men enligt ett förslag från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska gränsen kunna höjas till 69. Enligt Avanza Banks undersökning kan var tredje svensk tänka sig att arbeta till 69 års ålder. Unga och personer med högre utbildning är mer positivt inställda.
– Men många med lägre utbildning och lägre lön är skeptiska, säger Claes Hemberg.

Han fortsätter:
– Befolkningen är uppdelad i två läger, de som hängt med i diskussionen och de som inte förstår varför. Att det är så uppdelat överraskade mig.

LÄS OCKSÅ: 

Delpensionen – en lyx for vissa

Statens kaka – inte så liten för pensionären

Politiskt spel om ny pensionsålder

TT

Kommentera den här artikeln

  • Tobias

    Tunga arbeten oavsett i vilken branch gör att man inte kan jobba till 69. 70, 73 eller 90 år. Hur svårt kan det vara att fatta att man inte ens orkat jobba till 60?

    Hur många rapport eller undersökningar vill göra gällande att det är tvärt om vad folket vill? Förtroendeskapande? Knappast!

  • Arb_etaren

    Vad innebär det att ha ”hängt med”? Att finna sig i att 69 är det nya 65, annars är det bara att bosätta sig i nödbostad i flerbäddsrum?