– I mina ögon är detta oseriösa företag som ska bort från marknaden, säger Lars Fischer, ombudsman på Kommunal, om de fuskande företagen.

– Vi har aldrig varit anhängare av rut och inte sett någon större effekt av systemet för vår del, säger Magnus Pettersson, ordförande Fastighetsanställdas förbund.

För fackliga representanter med insyn i städbranschen kommer det inte som någon överraskning att de fuskande städbolagen också erbjuder rut-tjänster till privatpersoner. Svartjobb i rut-branschen är inget nytt.
– Det klart att det förekommer. En stor andel städarbetsgivare saknar kollektivavtal och kan erbjuda vilka löner som helst, säger Lars Fischer.

När det gäller hemstädning har Kommunal kollektivavtalen, medan Fastighets har avtal när det gäller städning i företagsmiljö.
– Fusket är beklagligt och slår mot de seriösa företagen i branschen. Jag tycker att man borde ställa större krav mot upphandlarna, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

Han är inne på samma linje som Skatteverkets brottsexpert Pia Bergman. Hon råder privatpersoner som är rut-kunder att prata ordentligt med de personer som kommer till hemmet och städar, dels av säkerhetsskäl, dels av etiska skäl. Synliggör dem och se till att de har schysta löner, är hennes råd till beställarna.

Lars Fischer, avtalsansvarig för hushållsnära tjänster på Kommunal, säger att oseriösa privatkunder är ett problem, men ser en ljusning.
– Vi får signaler om att fler och fler frågar företagen om de har kollektivavtal.

Problemet är de andra företagen som kan konkurrera med dumpade priser.
– Det räcker med en hundralapp i lägre timpris för att bli attraktiva för mindre nogräknade privatpersoner.

Samtidigt säger Lars Fischer att rut-reformen lett till fler vita jobb.
– Ja, det har den gjort, men det förekommer fortfarande svartjobb. Antalet företag har ökat, men procentuellt sett är kanske andelen vita företag inte fler.

LÄS OCKSÅ:

Svårt att granska rutfusk

Städfusk för miljarder – så går det till