– Jag har sluppit skador, säger Tanja Nylund, som håller sig stark genom att springa sex kilometer varje dag, sju dagar i veckan. Styrketräning behövs inte, det får jag i jobbet.  Foto: Jessica Gow

Bygghissen upp till 37:e våningen är inget för höjdrädda. När vi kliver ur den röda stålburen håller vinden på att rycka omkull oss.

– Välkommen till Kista Torn, säger Tanja Nylund, och det hörs stolthet i rösten. Att få bygga Stockholms högsta bostadshus, 40 våningar, är någonting extra.

Tanja NylundTanja Nylund går in i en halvfärdig lägenhet och drar igång. På en minut har hon blandat till en hink fix.

Två–tre minuter till – och hon har strukit fix över väggen med säkra drag nerifrån och upp.

Så börjar hon sätta kakelplattorna. I exakta rader, utan att tveka och utan att smeta ut ens en smula fix på de blanka ytorna. En hel vägg på nästan sex kvadratmeter – några svettiga kvällar för en amatör – är klar på 30 minuter.

– Men även när det går fort har jag i bakhuvudet att det här är någons hem. Du måste vara noga. De golv och väggar jag sätter ska finnas kvar om hundra år.

Det långa perspektivet gör plattsättare speciella. Yrket har funnits i tusentals år. Byggkeramik pryder hus som grävts fram i det gamla Babylon, Romarriket och arabiska bosättningar i Spanien.

I ett modernt nybygge ligger fokus mer på effektivitet än konstnärlig utformning. De flesta kunder är nöjda med de grå och vita plattor som är standard i kök och badrum. Om jobbet går undan kan arbetslaget nå en förtjänst på 200 kronor i timmen eller mer. Det förutsätter att Tanja Nylund, som är lagbas, har planerat väl.

– Men det är roligt när en kund har valt någonting annorlunda. Då lugnar jag ner mig. En gång satte jag plattor som var formade som halva äggskal. Det badrummet tog 40 timmar. Kunden blev lycklig, och det gjorde mig varm om hjärtat.

Tanja Nylund rör sig lätt och smidigt när hon arbetar. Ackordet sitter i kroppen. För att den ska hålla springer Tanja sex kilometer varje dag, sju dagar i veckan.

Många gånger har hon fått bevisa att hon jobbar lika bra som männen. Nu basar hon över fyra män.

– Som kvinna måste du ha skinn på näsan. Men jag vill hjälpa in fler tjejer i yrket, det blir bättre stämning i laget då. Och plattsättare är ett yrke för alla.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Tanja Nylund

42 år. Jobbat som plattsättare i nästan 20 år.

Vägen in i yrket: Började först kockutbildning i Finland som 16-åring. Ändrade sig och ville bli målare – som pappa, mamma och tre syskon. Tänkte om igen och tog chansen när ett företag i Lahtis skulle utbilda plattsättare. ”Det såg roligt ut att sätta badrumsväggar och se resultatet direkt.”

Övrigt: Har fyra barn, varav sonen Anssi är plattsättarlärling med mamma som läromästare. Dottern Elvina är målarlärling.

Om plattsättare

Antal: Omkring 2 000 i Sverige. 1 624 plattsättare är medlemmar i Byggnads.

Lön: För dem som arbetar på ackord är genomsnittet 181,75 kronor i timmen, enligt Byggnads. För dem som har timlön är snittet 177,70 kronor.

Utbildning: Gymnasiets treåriga byggprogram plus praktik. Efter 4 800 timmar som lärling får man sitt yrkesbevis.

Framtidsutsikter: Goda. Rotavdraget har bidragit till att det råder brist på plattsättare.

Källor: Byggnads, Arbetsförmedlingen