Anna Kinberg Batra (M) och Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M).
Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaterna föreslår en tidsbegränsad anställningsform för dem som aldrig tidigare haft ett arbete, skriver partiledaren Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson, på DN Debatt.

Den så kallade första jobbet-anställningen, som ska vara en hjälp in på arbetsmarknaden, ska innehålla utbildningsinsatser och vara upp till 18 månader lång.

Samtidigt flaggar partiet i sin budgetmotion för ett första jobbet-avdrag som ska ge mer i plånboken för den nyanställda. Med avdraget får exempelvis ett butiksbiträde cirka 2 000 kronor mer i lön per år efter skatt.

Tillsammans med andra budgetsatsningar mot utanförskap på arbetsmarknaden — som att förstärka aktivitetskravet för personer med försörjningsstöd och att bygga ut den yrkesinriktade vuxenutbildningen — räknar M med att 37 000 fler heltidsjobb kan skapas.

tobiasbaudin  LO:s vice ordförande Tobias Baudin kommenterar M:s budgetmotion så här:
– Det är samma gamla politik. Jag trodde att de skulle omvärdera sin politik efter valförlusten, men uppenbarligen inte. Det är ännu ett jobbskatteavdrag, säger han till Arbetet.

TT