Idag jobbar personalen som vanligt, trots brandlukt, sotflagor och bristande brandlarm. Det var mitt på dagen igår som en man satte eld på kommunhusets reception i Ljusdal. Stora skador uppstod, men ingen människa skadades.

I byggnaden som utsattes arbetar personal som tillhör den kommunala miljöförvaltningen, socialtjänsten och samhälls- och byggnadsförvaltningen.

– Det luktar brand här idag, men det är ingen farlig rök kvar så det ska vara okej att arbeta, berättar Visions kontaktperson Åsa Juhlén.

Arbetsmiljöverket har tidigare kritiserat Ljusdals kommun för att inte ha tillräcklig säkerhet för personalen på de aktuella arbetsplatserna.  Att inte obehöriga skulle kunna ta sig in till förvaltningarna var ett av kraven från verket. År 2011 inspekterades kommunhuset och verket föreslog förbättringar. Då inget hänt vid slutet av 2012 fick kommunen ett vitesföreläggande på 700 000 kronor. Efter det förbättrades säkerheten till själva förvaltningarna, men till receptionen kan allmänheten fortfarande ta sig in.

– Så måste det ju vara, säger Åsa Juhlén. Däremot utgår jag ifrån att man tänker mer på säkerheten i utformningen av receptionen nu när den är utbränd och ändå måste byggas upp på nytt. Den har hittills bestått av en helt öppen disk – som en bardisk.

Två personer arbetade i receptionen när dådet inträffade. De kunde tas omhand i en ambulans som kom till platsen, men konstaterades inte ha drabbats av några rökskador.

Idag torsdag luktar det brand i lokalerna och en del skador har uppstått, bland annat på brandlarmet.

– Det når fram till brandkåren, men vi kan inte själva höra det. Men de jobbar på det, berättar Åsa Juhlén.

Dådet mot Ljusdals kommunhus är bara ett i raden av bomb- eller branddåd mot kommunala förvaltningar runtom i Sverige. Ofta är socialtjänsten målet. I augusti kastades en handgranat mot socialtjänstens lokaler i Trelleborg. I september brann det hos socialtjänsten i Tullinge utanför Stockholm samtidigt som någon spred lappar med texten ”Sluta omhänderta barn på ett felaktigt sätt”.

– Men det är inte säkert att socialtjänsten var målet här, även bygg- och miljökontoren har hotats hos oss, berättar Åsa Juhlén.

En man som greps på platsen har anhållits, misstänkt för grov mordbrand.