LO: Alla måste ta emot flyktingar

LO:s styrelse uppmanar i ett skarpt uttalande alla Sveriges kommuner att dela på ansvaret för de som flyr hit.

– Det är väldigt bra att folkpartiet ställer upp på detta och vi nu har en politisk majoritet i riksdagen, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Den stora flyktingströmmen till Europa har lett till många snabba politiska överväganden. I morse meddelade folkpartiledaren Jan Björklund att han ställer sig bakom regeringens lagförslag, som tvingar alla kommuner till flyktingmottagande.

Därmed finns en majoritet i riksdagen för regeringens linje.

Ungefär samtidigt publicerade LO sitt uttalande där man konstaterar att alla EU-länder måste dela på ansvaret för dem som flyr krig och förföljelse. På samma sätt måste alla svenska kommuner dela på ansvaret för flyktingmottagandet.

Inför kvällens överläggningar med partiledarna gav Björklund besked om folkpartiets nya hållning, som gör att Stefan Lövfen har riksdagen bakom sig för lagförslaget.

– Den frågan verkar ha löst sig i dag, säger Thorwaldsson.

I LO-uttalandet lovar förbunden och centralorganisationen att göra vad de kan. LO liksom många förbund skänker pengar till FN-organet UNHCR (se särskild artikel) .

LO är också starkt kritiskt till att vissa EU-länder tar emot försvinnande få eller inga flyktingar alls. Alla människor har rätt till skydd och hjälp. Det handlar om medmänsklighet och anständighet, skriver LO.

– I den här frågan är vi långt ifrån en lösning. Dublinförordningen hindrar flyktingar att söka sig till de länder de vill. Vi vill ha ett delat ansvar inom EU och kraftiga sanktioner mot de länder som vägrar ta emot flyktingar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Carl von Scheele
08-725 52 17

Kommentera den här artikeln

 • bababobo

  Finns inget tak på hur många vi kan ta emot?????
  Folk flyttar från landsbygden för att det inte finns jobb,
  Vad ska dom nyanlädda göra?

  • Simsalablunder

   Att det sägs inte finnas jobb är ju en utkomst av nyliberal ekonomisk politik som gör det möjligt att hindra att staten betalar för att en massa nya jobb. Så vill du se fler betalda jobb måste du förstås ge dig på det istället för att hindra flyktingar att rädda sina liv.

 • Tobias

  Läste precis detta om hur man kan jobba utan att ta betalt, för att längre fram sko sig på detta. Skickar en länk istället för att utveckla detta.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21410313.ab