Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg

När kommuner och landsting handlar upp tjänster framöver kommer kraven på att personalen har rimliga löner och trygga jobb att öka.

Den bedömningen gör juristen Lisa Sennström, i dag Konkurrensverkets expert på sociala krav i samband med offentlig upphandling, Hon får ansvar för samma frågor på den nya Upphandlingsmyndigheten när den startas den 1 september.

Bland kommuner och landsting finns redan ett växande intresse för personalens villkor då de handlar upp kollektivtrafik, skolmat och mycket annat. Men de är osäkra på vilka krav de kan ställa utan att det strider mot EU:s regler för upphandling. Därför har de varit försiktiga.

Går det till exempel att kräva att den tidigare personalen ska tas över av de företag som vinner en upphandling? Kan man begära att de anställda ska ha löner och andra villkor i nivå med svenska kollektivavtal?

– De här frågorna ska Upphandlingsmyndigheten reda ut, säger Lisa Sennström. Vi ska ge de upphandlande kommunerna och landstingen stöd och visa hur de kan ställa den här sortens krav. Jag tror definitivt att kraven på att personalen har lön i nivå med svenska kollektivavtal kommer att öka.

EU:s regler för offentlig upphandling kom från början till för att skapa en fri marknad. Alla företag, oavsett land, ska få tävla på lika villkor då exempelvis ett svenskt landsting handlar upp kollektivtrafik. Seko och Kommunal har ofta uttalat kritik mot att medlemmarnas villkor pressas nedåt för varje upphandling, då lägsta pris brukar vara avgörande.

Men på senare år har intresset ökat för att väga in mer än bara priset. Svenska myndigheter handlar varor, byggentreprenader och tjänster för 600 miljarder kronor om året. Denna ”köparmakt” kan användas för att nå mål som bättre miljö, sysselsättning och teknisk utveckling.

Civilminister Ardalan Shekarabi driver på utvecklingen. Regeringen vill se en samlad strategi för hur myndigheterna upphandlar. Upphandlingsmyndigheten får en nyckelroll i det arbetet.

Med bara några dagar kvar till starten utsåg regeringen igår Ann-Christin Nykvist till vikarierande generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten.