Det är uppenbart att åtstramningspolitiken har spelat ut sin roll och att staten måste satsa för att samhällsekonomin ska lyfta. Bostäder är ett sådant viktigt investeringsområde.

Enligt Boverket rådde det underskott på bostäder i 156 av 290 svenska kommuner i fjol. Det är ett problem för individen som behöver en bostad, men det hotar också ekonomin i stort.

Därför är det välkommet att den rödgröna regeringen nu lovar satsningar på inte bara bostadsbyggande utan också på att upprusta miljonprogrammen.Det senare är viktig vänsterpolitik och kan nästan ses som ett slags rot-bidrag till hyresgästerna.

Satsningen är dessutom dubbelt så stor jämfört med regeringens budget som föll i riksdagen i vintras. Nu ska en miljard kronor per år satsas på att renovera och klimateffektivisera hyreshusen.

För att få detta ”rot-bidrag” måste fastighetsägarna försäkra att inte chockhöja hyrorna.

Människor ska inte behöva lämna sina hem för att deras områden får en ansiktslyftning efter över ett halvt sekel. Det är smart politik som är betydelsefull för de boende men också för att det skapar arbetstillfällen.

Men framför allt sänder det ett tydligt budskap från Rosenbad om att det är en ny regering i stan. Och den säger att nu är det hyresgästernas tur att prioriteras.