Indiens sopsorterare har organiserat sig för att få ett lagligt erkännande. Tusentals migrantarbetare har fått hjälp av fackförbundet att stå emot polisens trakasserier.

Solen steker i Seemapuri, ett slumområde i Indiens huvudstad New Delhi. Längs grusvägen ligger högar med kläder, skor, rostiga metallburkar, slangar och medicinskt avfall. Ett dockhuvud av plast ligger på en av plastsäckarna med färdigsorterat skräp. Avfallet har hämtats från privata hushåll eller företag efter att lokala myndighetspersoner mutats. Arbetet har inte erkänts officiellt, trots att återvinningen reducerar skräpet med över 80 procent.

– Polisen försöker fortfarande kräva oss på pengar, men det sker mer sällan när vi har facket som skyddar oss, säger Boharin Bibi.

Hon har sina rötter i delstaten Västbengalen, men har bott i New Delhi i snart 40 år. Det är oftast migrantarbetare som hon som jobbar som sopsorterare i de indiska storstäderna. De flesta tvingas lämna landsbygden då allt färre kan överleva på jordbruk.

Många sophanterare är muslimer eller kastlösa, längst ner i samhällets hierarki. Det gör att trakasserier är vanligt och både myndigheter och poliser kräver mutor med jämna mellanrum. Det har hänt att polisen fått nys om att en sopsorterare har hittat pengar i avfallet och därefter gjort razzior i området.

– Nu vet vi att vi kan kräva att få se en arresteringsorder om de kommer, säger Sheikh Akbar Ali.
Han är en av de 5 000 sopsorterare som fick gå en utbildning i hälsa och hygien när det fackliga arbetet drogs i gång i New Delhi för några år sedan. Skor, förkläde och handskar delades också ut, då särskilt gammal sjukhusutrustning som sprutor och använda mediciner kan vara farlig att hantera.

– Vi vet att vi gör ett viktigt arbete, utan oss skulle det vara mycket mer avfall som förstörde miljön, säger han.

Fackförbundet All India Kabadi Mazdoor Mahasangh har hjälpt honom och andra att gå samman. Det hjälper, då återvinning har blivit lukrativt och många privata aktörer vill ta del av marknaden. Avfallet ökar i den växande miljonstaden New Delhi i takt med att levnadsstandarden stiger.

– Det är mer snabbmatsförpackningar och plast än tidigare, säger Boharin Bibi.

Indien har en rekordung befolkning som letar efter försörjning. Det gör att det finns ett överflöd av arbetskraft och konkurrensen om jobben är stenhård. Sophanteringen är ofta den enda möjligheten att få en inkomst och därmed en dräglig tillvaro. Migrantarbetare som Boharin Bibi saknar socialt skyddsnät och är de allra mest utsatta på arbetsmarknaden. Facket har som målsättning att erkänna och höja statusen på sina medlemmars jobb. Det har de delvis lyckats med.

– Jag är stolt över mitt jobb, så var det inte förut, säger Boharin Bibi.

Julia Wiræus

LÄS OCKSÅ:

Migrantarbetare särskilt utsatta