Plockmaskin eller pappersmugg – det är skillnad. Det anser de bulgariska bärplockarna som vägrade tigga. Foto: Pontus Lundahl

Polisen i Norrbotten utreder om 13 plockare utsatts för människohandel. Plockarna ska ha uppmanats att tigga för att få in pengar, men vägrat.

– Ett 30-tal plockare kördes upp, det fanns lite bär och de ska i stället ha blivit tillsagda att tigga. 13 personer ville inte tigga och avvek från platsen, säger Thomas Schäufele, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten, till TT.

Bärplockarna ska ha hindrats fysiskt från att lämna lägret där de bodde, och i samband med det ska en av plockarna ha blivit misshandlad, skriver Norrbottens-Kuriren. Plockarna har vänt sig till kommunen och bett om hjälp.

Den person som ska ha försökt få plockarna att tigga misstänks för människohandel.

Plockarna kommer från Bulgarien, och omfattas av den fria rörligheten. Det är oklart hur många så kallade fria plockare som väntas till årets säsong, men antalet beviljade arbetstillstånd för thailändska plockare har ökat markant. Förra året beviljades knappt 2 900 tillstånd och i år har nästan 4 000 beviljats.

– Förra året var det en ganska stor nedgång av ansökningar om arbetstillstånd eftersom bärföretagen hade gott om bär i lagren. Då behövdes det inte så många plockare, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket

Tidigare år har konflikter om bland annat ersättning uppstått mellan bärföretag och plockare. I bland annat Värmland och Västerbotten har stämningen varit hätsk. Därför har polisen i flera län kontaktat bärföretag i förebyggande syfte.

– Vi har haft samverkansmöten med bärföretagen och informerat om vad som gäller. Företagen ska föra informationen vidare till plockarna, säger Markus Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Även i Filipstads kommun är man medvetna om konflikter inom bärbranschen. För två säsonger sedan fick kommunen gripa in då ett hundratal thailändska bärplockare samlades i Lesjöfors.
– Det handlade om olika saker som att de hade dragit på sig skulder, säger kommunalråd Per Gruvberger.

Enligt Per Gruvberger ordnade kommunen med transport så att bärplockarna kunde ta sig från orten.
– Vi ska hålla koll på plockarnas boende under den här säsongen, säger han.

Karl Enn Henricsson

Fakta

Arbetstillstånd för thailändska bärplockare
2011: 2 700
2012: 5 700
2013: 6 200
2014: 2 900
2015: 4 000
Källa: Migrationsverket