Det går allt bättre för de svenska industriföretagen, visar juli månads inköpschefsindex. Även i euroländerna ökar aktiviteten i industrin, trots Greklandskrisen.

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i juli till 55,2, jämfört med 52,8 månaden före.

”Det innebär att industrikonjunkturen stärktes något under inledningen av årets tredje kvartal efter en mindre dämpning under andra kvartalet”, skriver Swedbank och Silf, som tar fram inköpschefsindex, i ett pressmeddelande.

Uppgången drevs av produktionen och orderingången. Delindex för orderingången steg till 55,8 i juli, från 52,5 i juni. Delindex för produktionen ökade till 60,8, från 54,6.

Index för företagens produktionsplaner ligger på 60,5, vilket tyder på fortsatt optimism, enligt Swedbank/Silf.

”Sommarmånaderna kan vara mer volatila delvis på grund av semester och dylikt men bilden av en stabil utveckling inom industrin kvarstår”, skriver de.

Det svenska inköpschefsindexet bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Eurozonens inköpschefsindex för industrin, som tas fram av företaget Markit, föll marginellt från 52,5 i juni till 52,4 i juli, men ligger alltså med god marginal kvar i tillväxtzonen, skriver Reuters.